Oldalak

2010. december 16., csütörtök

Vis maior ...

Vis maior ügyek: megszavazták a termelőket felmentő javaslatot

Módosította hétfőn az Országgyűlés az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt. A termelők így vis maior esetén nem kötelesek a jó erkölcsbe ütköző terményértékesítési szerződések maradéktalan betartására, azaz mentesülnek a felvásárlók által követelt fedezetvásárlás kötelezettsége alól. A javaslatot az MSZP kivételével minden frakció támogatta.

A három kormánypárti képviselő – a fideszes Jakab István, Font Sándor és a kereszténydemokrata Sáringer-Kenyeres Tamás – indítványa alapján semmis az olyan szerződéses kikötés, amely szerint a maga termelte mezőgazdasági termény szolgáltatására elháríthatatlan külső ok miatt képtelen termelő köteles a fedezeti vásárlásra, azaz a hiányzó terményt teljesítés céljára mástól beszerezni, vagy helyette más szolgáltatást nyújtani. E kikötés semmissége a szerződés egyéb rendelkezéseinek érvényességét akkor sem érinti, ha a felek máskülönben nem szerződtek volna.
A törvényjavaslat a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a korábban megkötött szerződések esetén is alkalmazni kell a hatálybalépés után esedékessé váló szolgáltatások tekintetében.
Az indítvány indoklása szerint a Magyarországot idén sújtó rendkívüli időjárási körülmények miatt a mezőgazdasági termelőket 100 milliárd forintos nagyságrendű kár érte: az árvíz, a belvíz és a jégverés sok helyen megakadályozta a termés időben történő betakarítását, illetve részben vagy egészben megsemmisítette azt. Mindez felszínre hozta a mezőgazdasági termények piacán érvényesülő szerződéses rendszer ellentmondásait – áll az indoklásban.
A kormánypárti képviselők hangsúlyozták: a termelőket piaci körülmények számos esetben olyan terményértékesítési szerződések aláírására kényszerítették, amelyek egyes rendelkezései a jó erkölcsbe ütközőnek minősülnének egy perben. E szerződések ugyanis fedezeti vásárlásokra kötelezik a termelőket olyan esetben is, amikor a szerződött terménymennyiség vagy annak egy része a termelőnek fel nem róható okból nem termett meg.
A javaslat indoklása szerint ugyanakkor a vis maior miatti kockázatokat, veszteségeket a terménypiac összes szereplőjének viselnie kell, e kockázatok kizárólag a termelőkre hárítása „a társadalom által elítélendő, és így a jó erkölcsbe ütközik”, ami megalapozza a kikötés semmissé nyilvánítását. Mindez azonban nem eredményezne teljes mentesülést a szerződéses kötelezettségek alól. Amennyiben a termelőt csak a termények egy részén érte vis maior kár, a szerződésben foglaltakat arányosan teljesítenie kell. Ha ezt elmulasztja, jogszerűen kötelezhető fedezeti vásárlásra. A javaslat arra is kitér: elegendő, ha a vis maiorra hivatkozó termelő a szükséges igazolásokkal együtt értesíti a másik szerződő felet erről a körülményről. Jogvita csak akkor keletkezik, ha az vitatja a termelő állítását – írja az MTI. (f: Agromonitor)

Nincsenek megjegyzések: