Oldalak

2010. december 6., hétfő

Ajándék ingatlan eladása

Ajándék ingatlan eladása - mennyi adót kell fizetni utána?

Mikor nem kell ajándékozási illetéket fizetni, s mi a teendő, ha a kapott ingatlant értékesíti a megajándékozott?

Mennyi illetéket kell fizetnem, ha ajándékba kaptam egy lakóingatlant édesapámtól egyenesági rokontól 2010 szeptemberében. Az ingatlan forgalmi értéke 9,5 millió forint, ami az ajándékozási szerződésben rögzítve van. Kérdésem, ha ezt az ingatlant 2011-ben értékesítem 9,5 millióért, akkor mennyi adót kell fizetnem? Továbbá, ha 9, 5 millió felett értékesítem - például 10 millióért -, akkor mennyi az adó összege?

Az illetékekről szóló (1990. évi XCIII. törvény 2010. augusztus 16-ától hatályos 17. § (1) bekezdés p) pontja) törvény szerint mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) által megszerzett ajándék. Tehát az apától 2010 szeptemberben a gyermeknek adott ingatlan nem keletkeztet illetékfizetési kötelezettséget.

A személyi jövedelemadóról szóló (többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 2011. január 1-jétől hatályos 62. § (2) bekezdés gb) pontja) jogszabály értelmében: amennyiben a magánszemély olyan ajándékozás útján megszerzett ingatlant értékesít, amely után az illetékügyi hatóság nem szabott ki illetéket, akkor az ebből, származó bevétel 75 százaléka tekintendő megszerzésre fordított összegnek, azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből.

A leírtak a gyakorlatban azt jelentik, hogy a 2010-ben megszerzett és 2011-ben értékesített ingatlan esetében mindig a bevétel 25 százaléka lesz az adóköteles jövedelem, amely után 16 százalék személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezik. (f: adozona.hu)

3 megjegyzés:

Vica írta...

Szeretném megkérdezni,hogy az én esetemben változik-e és hogyan az adóköteles jövedelem mértéke:
- az ajándékba kapott ingatlan után 10 %-os illetéket fizettem 2009-ben(abban az évben történt az ajándékozás is).
-2011.évben történő értékesitéskor az eladással kapcsolatos költségekből mit vehetek majd figyelembe az adóbevalláskor(ha a jogszabály 2012-ig nem változik)
Előre is köszönettel

Dr. Kiss István agrármérnök írta...

Javaslom "Az ajándékozás ára" című, 2010.dec.14-én kelt bejegyzésben foglaltakat is elolvasni. Bízom benne, hogy ennek alapján választ kap a feltett kérdésére. Üdvözlettel: Dr. Kiss I.

Dr. Kiss István agrármérnök írta...

Ajánlom még továbbá az "Ajándék ingatlan eladás"c. dec. 6-ai bejegyzést is.