Oldalak

2010. december 15., szerda

Nyilatkozattételre felhívás adóellenőrzésben

Az adózó nyilatkozatától meg kell különböztetni azt a nyilatkozatot, amikor az adóhatóság más személyt hív fel a nyilatkozat megtételére. Ez esetben ugyanis a nyilatkozatot nem saját adóügyével kapcsolatban teszi az adózó, hanem más adózó adóvizsgálata kapcsán. Ennek megfelelően a nyilatkozattételt sem tagadhatja meg, illetőleg ha megtagadja, akkor a tanúvallomás megtagadására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A vonatkozó szabály szerint az adóhatóság az adózót - a vele szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózók adókötelezettségének, adóalapjának, adókedvezményének, adójának vagy költségvetési támogatásának megállapítása, illetve ellenőrzése érdekében, az adóhatóság törvényben meghatározott eljárásának lefolytatásához - felhívásban nyilatkozattételre kötelezheti az általa ismert, illetve nyilvántartásában szereplő adatról, tényről, körülményről.

A magánszemély, az általa ismert, illetve nyilvántartásában szereplő olyan adatról, tényről, körülményről, amely a vele szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózó adókötelezettségének, adóalapjának, adókedvezményének, adójának vagy költségvetési támogatásának megállapítását, illetve ellenőrzését teszi lehetővé, az adóhatóság felhívására köteles tanúvallomást tenni.

A nyilatkozattétel csak akkor tagadható meg, ha az adózó vagy a magánszemély az eljárásban tanúként nem lenne meghallgatható, vagy a tanúvallomást megtagadhatná. Tehát alapesetben és főszabályként a nyilatkozattétel nem tagadható meg.
(f: AdóNet.hu)

Nincsenek megjegyzések: