Oldalak

2010. december 15., szerda

Ágazati hírek

Gabona:

- A Budapesti Értéktőzsde határidős gabonapiacán a kukorica ára márciusi határidőre 52 ezer Ft/tonnára emelkedett; az étkezési búza jegyzési ára 2011 augusztusában 51,7 ezer Ft/tonna.
- Az ukrán kormány ez év októberében 2,7 millió tonnás gabonakiviteli kvótát vezetett be az év végéig; a legutóbbi kormányülésen az intézkedést meghosszabbították 2011. március 31-ig, ugyanakkor a kvótát 1,5 millió tonnával megemelték.
Olajnövények:
A napraforgó jegyzési ára idehaza 2011 októberére 107 ezer Ft/tonna, a repcéé 2011 augusztusi szállításra 111 ezer Ft/tonna.
Zöldség-gyümölcs:
Az idén 19. alkalommal rendezték meg a zöldség- és gyümölcságazat földközi tengeri szakvásárát, ezúttal nyolcadszor Avignonban; a szakvásár fő üzenete: csak azok a termelők, feldolgozók és forgalmazók maradhatnak talpon az egyre éleződő versenyben, akik újítani tudnak, nyitottak a kutatási támogatások felhasználására és a legújabb kutatási eredmények alkalmazására.
Borágazat:
- A Bormarketing Bizottság december 14-én alakítja ki a bormarketing stratégiáját idehaza.
- Az USA egyik legnagyobb bormagazinja, a Wine Spectator nyilvánosságra hozta a 2010-es év TOP 100-as borainak listáját: az előkelő 28. helyre került a Royal Tokaji 2006-os 5 puttonyos vörös címkés aszú, ami igen szép magyar sikernek számít (egyébként az USA-ból 35, Franciaországból 19, Ausztriából 2 bor került a legjobbak közé, az egyéb országok mellett).
- Németországban az elmúlt 10 év alatt a szőlőterülettel rendelkező gazdaságok száma 30%-kal csökkent, miközben az összes szőlőterület változatlan maradt.
Állattenyésztés:
Az állattenyésztés népszerűsítése érdekében Németországban regionális szinten kialakítják az ún. nyílt istállók rendszerét, hogy az állattenyésztés jövőjét már-már veszélyeztető kedvezőtlen társadalmi megítélést megváltoztassák.
Tejkép csata előtt:
Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke ismertette a 10 évre szóló tejstratégiát: ez idő alatt megdupláznák a tejelő tehenek számát és a birtokpolitikai reform keretében termőföldhöz juttatnák az állattenyésztőket; az is elhangzott a tájékoztatón, hogy a tej jelenlegi felvásárlási ára 70 Ft/liter körül alakul, de az önköltség ennél több, 75-95 Ft/liter.
Sertés:
A sertéságazat nehéz helyzetéről ezúttal Tóth István, a MOSZ titkára tájékoztatta az AgrárHírek.hu-t. Elmondta, hogy ez év szeptemberétől 60 Ft/kg-mal csökkent a sertés felvásárlási ára, s ezen az alacsony áron csak a legversenyképesebb vállalkozások nem fizetnek rá a sertéselőállításra. Véleménye szerint a jelenlegi krízis hatására félmillió darabbal csökkenhet a hazai sertésállomány.
Baromfiágazat:
Oroszország 2011-ben felére csökkenti a baromfibehozatali kvótát.
Bioenergia:
- Németországban 2011. végére 6800 biogáz beruházás fog működni, összességében 2560 MW teljesítménnyel.
- Németországban "Bio-ökonómia 2030 nemzeti kutatási stratégia - Utunk a bio-alapú gazdaság felé" elnevezésű programot fogadott el a kormány: hat évre 2,4 milliárd eurót irányoztak elő olyan kutatásra, innovációra és projektmegvalósításra, amely megalapozhatja a jelenlegi kőolaj-alapú ipar struktúrájának átalakítását bio-alapúvá.
Agroturizmus:
Olaszországban az agroturizmust a mezőgazdasági tevékenységek között szerepeltetik, s így az általános adómértéknél jóval kedvezőbb mezőgazdasági adózás alá esik ez a tevékenység; 19019 falusi agroturizmussal foglalkozó gazdaság volt 2009-ben, egy év alatt számuk 539-cel nőtt; 2007-2013 évek között összesen 520 millió euró nemzeti és uniós támogatás szolgálja a falusi turizmus fejlesztését, amely összesen 6900 gazdaságot érint (egy gazdaságra átlagosan 20-21 millió Ft-nak megfelelő támogatás jut).
f: AgrárHírek, 2010. december 13.

Nincsenek megjegyzések: