Oldalak

2019. április 7., vasárnap

A strucc

A strucc vagy közönséges strucc a madarak osztályának struccalakúak rendjébe és a struccfélék családjába tartozik. Afrikában a Szahara déli részén, Kelet-Afrikában, Namíbiában és a Kalahári-sivatagban honos. A harmadidőszakban még hét faja élt egy, a mai Svájctól Kínáig összefüggő területen, de a Szaharától északra élt fajok legkésőbb a negyedidőszakban kipusztultak. A strucc a legnagyobb testű ma is élő madárfaj. A kakas 210-275 centiméter magasra nő meg; teste nagyjából 2 m hosszú, a tömege 100-156 kilogramm. A kisebb tojó 175-190 centiméteres magasságú és 90-110 kilogramm tömegű. Egy-egy krémszínű vagy fehér tojásának tömege eléri az 1,5 kilogrammot (ez a tyúktojás tömegének huszonötszöröse). A tojás héja olyan vastag, hogy feltöréséhez a fiókának különleges nyakizomra van szüksége.
A nyílt, belátható, füves szavannák, félsivatagok lakója. A száraz környezethez alkalmazkodva a szomjazást napokig bírja.
A homokban fürödve tisztálkodik. Jól fut, eközben négyméteres lépteivel a 70 km/h sebességet is eléri. Udvarlási szertartása a dürgés. Természetes élőhelyén több mint 40 évig él. Ma elsősorban húsáért tenyésztik, de a strucctojás is keresett élelmi cikk.
videó: https://www.youtube.com/watch?v=JKtSewNQwfY

Nincsenek megjegyzések: