Nagyításhoz kattintson a képre
A tojás az idők kezdete óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka. Már az Ószövetség egyik irata, Jób könyve is felhívja a figyelmet fogyasztásának előnyeire,
Mózes V. könyvének egyik intelme pedig azt javasolja, hogy a
madárfészekből a tojást vegyük el, de a madarat ne bántsuk, így az ismét
tojhat. Hérodotosz görög történetíró feljegyzései szerint az ókori
Egyiptomban már mesterségesen keltettek tojásokat, Arisztotelész pedig a
legjobban tojó tyúkfajtákat vette számba. "Tojástól az almáig" ("Ab
ovo usque ad mala") - hangzik a latin mondás, utalva a rómaiak étkezési
szokásaira, akik előételnek javasolták a tojásfogyasztást, majd az
ebédet valamilyen gyümölccsel zárták.A tojás azon kevés élelmiszerek egyike, ami az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza. Tévhit, hogy a magas koleszterinszintért lenne felelős, és elhízni sem fogunk miatta, biológiai értéke ugyanakkor az anyatejjel egyenértékű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése