2019. április 19., péntek
A vermelés
A termények téli elraktározása földdel vagy
homokkal való betakarással. Egyszerű formája az agyagos földbe ásott
gödör, amely fölé rendszerint sátortetőt emelnek. A benne elraktározott
répát, burgonyát, petrezselyemgyökeret homokkal és a veremnyílásra
szerelt ajtóval védik a hideg ellen. A földbeásott terménytároló gödrök
legfejlettebb formái a kiégetett gabonás-vermek. A sátortetős, náddal fedett, jól szigetelt jégvermekben
a télen kitermelt és elraktározott jég a nyári hónapokig kitartott.
Községek, uradalmak építették közösségi céllal. Kocsma, fogadó udvarán
is állt. – A múlt században valószínűleg az uradalmak és a gazdálkodási
ismeretterjesztés hatására a magyar paraszti gazdálkodásban
meghonosodott a nagy mennyiségű burgonya, káposzta és répa vermelése, a prizmázás.
A terményt kör vagy téglalap alakúan a puszta földre vagy sekélyen
mélyített gödrökbe öntik. Olyan vastagon takarják be szalmával, hogy a
beledöfött vasvilla ne érje el, majd betemetik földdel. A kisebb
kupacokat nagy fagyveszély idején rárakott gazzal vagy trágyával is
védik. A prizma, verem csúcsán
vagy gerincén beleállított szalmacsutakokból vagy kukoricaszárból
készült szellőző nyílásokat is hagynak. A vermelés különösen a
burgonyának országszerte elterjedt ősztől tavaszig tartó tárolási módja. (Magyar Néprajzi Lexikon)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése