Oldalak

2019. április 14., vasárnap

Növényvédelmi felhívás

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 
2019. évi 6. felhívás
► Az ország egyik legjobb szaktanácsadója, Kujáni Lászlóné küldte az alábbi SMS-t: „Csonthéjasokban monília ellen: Orius+Merpan, Riza+Merpan. Cseresznye, meggyben: Chorus, FolicurSolo+Merpan.” Sajnos aktuálissá váltak az előző, a moníliáról és a tafrináról szóló felhívások. (Szomorú, hogy a fent ajánlott gombaölők közül csak a Chorus 50 WG a III. kategóriás. Szerencsére ez felszívódó és hűvösben is kiválóan működik.)
► Lassan készen lesznek a palánták és az ágyásokba kerülnek, ahol számíthatunk a talajlakó kártevőkre. Nem tizedelte őket a tél és a jelenlegi talajhőmérsékletnél már a felszínhez vándoroltak, táplálékot keresnek.
-Aki ágyást tud váltani az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással ki lehet éheztetni a kártevőket. Ide akár mustárt is vethetnek, mert az jelentősen gyéríti a káros talajlakókat, később pedig beforgatva zöldtrágyaként hasznosul.
-Aki a régi az ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozzon a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztes-vetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal melyek kicsalogatják a lárvákat. Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény vagy facsemete mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező pajorokkal, drótférgekkel együtt.
-Aki jobban bízik a növényvédő szerekben, az a vegyszeres talajfertőtlenítéssel oldhatja meg a kérdést. Egyre többen kénytelenek ehhez az eszközhöz nyúlni és egyre több kérdést kapok a készítményekkel kapcsolatban.
A Force 1,5 G -t már évek óta ismerjük, Bomber 1,5 G néven is kapható. A csemeték telepítése előtt illetve 7,5-10 g/m2 dózisban sorkezelésre használható számos gyümölcs és zöldségkultúrában. A fiatal lárvák ellen hatásos.
A Basamid G a növényparazita fonálférgek egyetlen rovarölő szere, de a drótférgek és a cserebogár pajorok ellen is hatásos. A talajból fertőző gombák (pl. gyökérfekély, palántadőlés) és a magról kelő egy- és kétszikű csírázó gyomnövények ellen is bevethető. Ezért nevezik általános talajfertőtlenítő szernek. A széles hatásspektruma vissza is üthet, ugyanis az elvetett magvakat is károsíthatja. A talajhőmérséklettől függően fejti ki hatását, 5 C fokos talajhőmérséklet esetén ez 30 nap, 18 C foknál mindössze 7 nap. Tehát hideg talajokban tovább tart a rovar- és gombaölő, de a csírázásgátló hatása is. Ezen idő letelte után pl. rotációs kapával, újra, 1-2 alkalommal szellőztetni kell a talajt. Érdemes a fertőtlenített ágyás több pontjáról talajmintát venni, összekeverni és ebbe zsázsát vagy salátát vetni. Amennyiben ezek szépen, egészségesen csíráznak, növekednek, már kiszellőzött a talajunk, vethetjük a tavasziakat. (Az istállótrágya csökkenti a fertőtlenítő hatását, ezért közvetlenül a talajfertőtlenítés előtt vagy után ne trágyázzunk.) A granulátumból keletkező mustárgáz igen veszélyes, üvegházban, fólia alatt 3 napos munkaegészségügyi várakozási idővel kell számolni.
Mindkét készítmény gázosodva hat, tehát a talajnak apró-morzsásnak és nyirkosnak kell lennie. A granulátumokat egyenletesen az előkészített felületre kell kiszórni, majd kézi vagy rotációs kapával 10-15 cm-re bedolgozni. Fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel, visszafoghatjuk az illékony gázokat. Egyenletesebbé tehetjük a kijuttatást, ha pl. száraz homokkal keverjük össze a granulátumokat, így könnyebben adagolhatóak.
A Belem 0,8 MG, mely Picador 08 MG néven is forgalomban van, kiskerti felhasználása esetén 10 m2-re 12 grammot kell kijuttatni. Burgonyában, paradicsomban, káposztafélékben (fejes káposzta, kelkáposzta, vöröskáposzta) és gyökérzöldségekben (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, gumós zeller, cékla, torma) a vetés illetve ültetés előtt vagy azokkal egy menetben kell a rovarölő talajfertőtlenítő szert kijuttatni és a talajba dolgozni. A vetés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét, a talaj felszínére szóródott granulátumok maradéktalan összegyűjtését és eltávolítását. Kontakt hatóanyaggal rendelkezik és egy szezonban csak egyszer használható.
További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Budapest, 2019. április 14. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: