Oldalak

2019. április 14., vasárnap

T A L L Ó Z Á S...

A kertészeti ágazat perspektívája

A kertészeti ágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó területe, ezen belül is a legjelentősebb a zöldségtermesztés szerepe. Magyarország természeti adottságaiban rendkívül nagy potenciál rejtőzik, a kormány fő célkitűzése a versenyképesség javítása. A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban kertészeti beruházások támogatásra 120 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés. A termelők jelenleg is benyújthatják kérelmeiket az öntözésfejlesztési támogatásra, melyre csaknem 50 milliárd forint áll rendelkezésre.
Üveg- és fóliaházak fejlesztésre 22,5 milliárd forint pályázati támogatást folyósítanak. A mintegy kétszáz beruházás keretében 90 hektár új üvegházat, 20 hektár fóliaborítású, nagy légterű növényházat, 5,1 hektár nagy légterű hideg hajtató fóliasátrat és 35 hektár blokkrendszerű hideg hajtató fóliaházat alakítanak ki. (AM)

A sertésállomány alakulása

Nagyításhoz kattintson a képre

A sertéstenyésztés elsősorban a mérsékelt éghajlatú területeken terjedt el: Európa, Egyesült Államok és Ázsia egy részén. Általában jelen van a nagy népsűrűségű területeken is. Afrikában és a Közel-Keleten szinte teljesen ismeretlen. A forró éghajlatú övezetekben sem tenyésztik. A világ sertésállományában egyre fontosabb szerephez jutnak a hússertések. A világ nagy kukoricatermelő körzeteiben szinte mindenhol fellelhető a sertéstenyésztés. Magyarországon a jelentősebb fajták: magyar nagy fehér hússertés, magyar lapály, duroc, pietrain stb. Hibridek előállításával számos cég foglalkozik. A sertések száma 2,87 millió volt 2018 évben, a sertéshúsfogyasztás 29,3 kg/fő/év. videó: https://www.youtube.com/watch?v=xyQho8m30Fc

Pályázhatnak a mezőgazdasági termelők

Idén mintegy ötven jogcímen 470 milliárd forintra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők . Az idei kiírásban változás többek között, hogy új gyümölcskultúrákra – például füge, kivi – is kérhető támogatás. A pályázatokról a Széchenyi2020 oldalon lehet tájékozódni.

ASP járványügyi képzés

Önállóan is regisztrálhatnak a vadászok a Nébih Távoktatási Rendszerébe. Az új funkcióval egyszerűbbé vált az online ASP járványügyi képzés teljesítése. A gördülékeny egyéni regisztráció érdekében a hivatal részletes útmutatót is készített a folyamatról. A kurzus a Távoktatási Rendszer kezdőoldalán az „Ajánlott kurzusok” menüpontból érhető el a képzés nevére kattintva, vagy közvetlenül az ide kattintva. Az online vizsgát csak a tananyag elolvasását követően teljesíthetik az érintettek, 2019. január 14. és december 13. között.

Országos Borverseny

A 40. Országos Borversenyre a jelentkezéseket 2019. május 10-ig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a www.orszagosborverseny.hu honlapon. A jubileumi borverseny házigazdája a Kunsági Borvidék, a bírálat május 21. és 22. között Kecskeméten kerül megrendezésre.

Nincsenek megjegyzések: