Oldalak

2019. április 22., hétfő

A vízhiány mérséklődésére van kilátás

Az elmúlt heti száraz időszak után a héten délire, délnyugatira fordul fölöttünk az áramlás, és kedden, majd a hétvégén egy-egy mediterrán ciklon hatására reménykedhetünk csapadékban. A talajokat szárító, és a permetezést is akadályozó élénk szél sajnos továbbra is jellemző marad.
Április első két hetének csapadékosabb időjárása után, amikor a Dunántúlon jellemzően 15-50 mm, az ország keleti felén pedig általában 5-20 mm közötti csapadék enyhítette a szárazságot, a mögöttünk álló héten ismét visszatért a száraz idő, és csak elszórtan esett minimális, jellemzően 1 mm-t sem elérő eső (1. ábra). Így a talajok felső 20 cm-es rétege sokat száradt, az Alföld északi felén többnyire 30% alatt van a nedvességtartalma, de a Kisalföldön és az Alföld déli részén sem éri el a 40%-ot, ami igen száraznak számít, de a csapadékot megelőző, március végén jellemző állapotoknál kicsit jobb (2. ábra). Ezzel szemben a középső és mélyebb talajrétegek nedvességviszonyai tovább romlottak, ide nem tudott számottevő mértékben leszivárogni a csapadék. A fővárostól délre a felső 50 cm-es réteg nedvességtartalma is nagy területre kiterjedően a kritikus 40% alatt van (3. ábra). A telítettséghez képesti vízhiány a felső 1 méteres rétegben jellemzően 70 és 110 mm közötti, a hónap elejéhez képest szintén sokfelé romlott (4. ábra).  
A talaj száradásához a szeles, az átlagosnál egy-két fokkal melegebb idő is hozzájárult. Bár a hajnali minimumok a fagyzugos tájakon a héten többször is kevéssel fagypont alá csökkentek, és a hét első felében a maximumok is 15-17 fok körül alakultak, a hét második felében már 20 fok fölé melegedett a levegő a legmelegebb órákban. Így a talajhőmérséklet a hét eleji 10-13 fokos értékekről a hét végére a legtöbb helyen 13-17 fok közé melegedett, ami már a kukorica vetéséhez is megfelelő, csak a talajnedvességről kell sokfelé öntözéssel gondoskodni.
Az őszi és a tavaszi vetésű növények egyaránt nagyon igénylik a csapadékot a megfelelő fejlődésükhöz. Az őszi árpa és búza már a bokrosodás végén, egyre inkább a szárba szökkenés állapotában van. A repce, ahol az aszály miatt nem kellett kiszántani, virágzik, de a nedvesség hiánya miatt sokfelé kevés a virágzó oldalhajtása. A napraforgó után a kukorica vetése is elkezdődött már, a keléshez igen nagy szükség lenne számottevő mennyiségű csapadékra. A gyümölcsfák közül az alma és a körte van még a virágzás teljében.
Részletek: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/index.php?id=3204&m=2

Nincsenek megjegyzések: