Oldalak

2019. április 1., hétfő

A szőlő terméshozama

A szőlő ehető, élvezetes, húsos bogyótermése predesztinálta az embert termesztésére. A kutatások bizonyítják a szőlő és a bor csaknem 6000 éves kultúráját. Tehát a szőlő termését az ember régóta ismeri és használja táplálékául, nemes italául. A szőlőtermesztési kultúra színvonalának emelésével egyre inkább felmerült az igény a termesztési cél, azaz a szőlő termésének mélyebb megismerésére.
A várható termést a termékenységi együttható, a fajtára jellemző átlagos fürttömeg (szakirodalomból ismert) és a metszéssel meghagyott téli rügyek számának szorzásából számíthatjuk ki. Hajtásain sok fürtöt hozó fajták, pl. a Chardonnay, a Kövidinka, az Olaszrizling, a Piros tramini, a Pinot noir, a Sauvignon blanc, a Szürkebarát fürtjei azonban kis tömegűek. A csemegeszőlő-fajták rügyei kevésbé termékenyek, azaz kevés fürt fejlődik egy-egy termő hajtásukon, de érett fürtjük nagy vagy igen nagy tömegű, pl. Boglárka, Itália, Afuz Ali, Melinda, Pannónia kincse, amivel korrigálják a hajtásonkénti kevés fürtszámot. Ezért fontos a termés megtervezésénél az előbbiekben említett mindhárom paraméterrel számolni.
Példa a termés becslésének kiszámításához Kövidinka borszőlőfajtánál
Feladat:  Mennyi rügyet kell tőkénként meghagyni 12 t/ha terméshez, ha a fajta ATE=1,72, és az átlagos fürttömege140 g, a tőszám 3200 tőke/ha?
Megoldás: Egy rügyből elvileg 24 dkg fürt fejlődik (1,72 x 140 = 240,8 g= 24 dkg), 12 t/ha = 1.200.000 dkg/ha : 24 dkg/rügy = 50.000 rügy : 3200 tőke = 15,6 rügy/tőke. Ezt a rügyszámot tőkénként 2 db 7-8 rügyes szálvessző meghagyásával lehet elérni.
Részletek: https://agroforum.hu/szakcikkek/szolo-bor-szakcikkek/szolo-generativ-szervei-es-gazdasagi-hasznuk-1-rugyek-es-viragzat-fejlodese


Nincsenek megjegyzések: