A szőlő ehető, élvezetes, húsos bogyótermése predesztinálta az embert
termesztésére. A kutatások bizonyítják a szőlő és a bor csaknem 6000
éves kultúráját. Tehát a szőlő termését az ember régóta ismeri és
használja táplálékául, nemes italául. A szőlőtermesztési kultúra
színvonalának emelésével egyre inkább felmerült az igény a termesztési
cél, azaz a szőlő termésének mélyebb megismerésére.
A várható termést a termékenységi együttható, a fajtára jellemző átlagos fürttömeg (szakirodalomból ismert) és a metszéssel meghagyott téli rügyek számának
szorzásából számíthatjuk ki. Hajtásain sok fürtöt hozó fajták, pl. a
Chardonnay, a Kövidinka, az Olaszrizling, a Piros tramini, a Pinot noir,
a Sauvignon blanc, a Szürkebarát fürtjei azonban kis tömegűek. A
csemegeszőlő-fajták rügyei kevésbé termékenyek, azaz kevés fürt fejlődik
egy-egy termő hajtásukon, de érett fürtjük nagy vagy igen nagy tömegű,
pl. Boglárka, Itália, Afuz Ali, Melinda, Pannónia kincse, amivel
korrigálják a hajtásonkénti kevés fürtszámot. Ezért fontos a termés
megtervezésénél az előbbiekben említett mindhárom paraméterrel számolni.
Példa a termés becslésének kiszámításához Kövidinka borszőlőfajtánál
Feladat: Mennyi rügyet kell tőkénként meghagyni 12 t/ha
terméshez, ha a fajta ATE=1,72, és az átlagos fürttömege140 g, a tőszám
3200 tőke/ha?
Megoldás: Egy rügyből elvileg 24 dkg fürt fejlődik (1,72 x 140 =
240,8 g= 24 dkg), 12 t/ha = 1.200.000 dkg/ha : 24 dkg/rügy = 50.000
rügy : 3200 tőke = 15,6 rügy/tőke. Ezt a rügyszámot tőkénként 2 db 7-8
rügyes szálvessző meghagyásával lehet elérni.
Részletek: https://agroforum.hu/szakcikkek/szolo-bor-szakcikkek/szolo-generativ-szervei-es-gazdasagi-hasznuk-1-rugyek-es-viragzat-fejlodese
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése