Oldalak

2019. április 7., vasárnap

T A L L Ó Z Ó...

Az aszálykárról...

Az aszálykár okozta veszteségek a korábbi években sem mondhatók csekélynek: 2015-ben például csaknem 400 milliárd forintnyi veszteség keletkezett a szárazság okozta terméskiesés miatt. Az előző száz év adatait nézve azonban egyértelművé válik, hogy a szárazabb időjárás gyakoriságának tendenciája nem csak az elmúlt pár évtizedben indult el.
Az OMSZ adatsorai alapján 1901 és 2016 között a klíma megváltozása a meleg hőmérséklettel kapcsolatos szélsőségek növekedésével és a hideg hőmérséklettel kapcsolatos csúcsok csökkenésével járt. Ezek az adatok a csökkenő csapadékmennyiségre vonatkozó adatokkal is korrelálnak: a vizsgált 115 éves periódusban egyértelműen növekvő tendenciát mutatnak azok az időszakok, ahol 1 mm-nél is kevesebb csapadék hullik. Az eddigi adatok alapján valószínűsíthető, hogy a továbbiakban is olyan évekre kell felkészülnie Magyarországnak, ahol aszályos évekkel kell megküzdenie a gazdaságoknak.

Indul a támogatásigénylés...

Április 9-én nyílik meg az egységes kérelem kitöltési felülete, amely a Magyar Államkincstár (MÁK) e-ügyintézési felületén érhető el. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon – például az alaptámogatás és zöldítés - túl a kapcsolódó nemzeti támogatások (például átmeneti anyatehén tartás támogatása), valamint a Vidékfejlesztési Program intézkedéseinél (például agrár-környezetgazdálkodás és erdészeti jogcímek) kell ezt a felületet használni. A kérelmeket 2019. május 15-ét követő további 25 naptári napig, 2019. június 9-éig (a hétvégére és Pünkösd hétfőre tekintettel június 11-ig) lehet benyújtani, illetve a már benyújtott kérelmek 2019. június 9. (a hétvégére és Pünkösd hétfőre tekintettel június 11.) napjáig módosíthatók. A módosító jogszabályok itt érhetők el.

Az erőgép vásárlás dilemmái...

Az erőgépgyártók a lehető legtágabb spektrumban próbálják meg felépíteni kínálatukat, hogy a különböző felhasználási területek munkavégzési igényeit minél optimálisabban lefedjék. Ezzel mára olyan széles traktorkínálat alakult ki, hogy a gazdák sokszor eltévedhetnek a lóerők, a vezérlések, a különböző felszereltségek, tengelytávok és hasmagasságok tengerében. Így sokszor a kijelölt munkavégzési feladatokhoz képest nem a legmegfelelőbb erőgép kerül megvásárlásra. Érdemes szakemberrel együtt kiválasztani a munkavégzés igényeit leginkább lefedő erőgépet. A világ növény- és állattenyésztésének legfőbb alapgépe az erőgép vagy gyakrabban használt nevén traktor, elképesztő fejlődésen ment keresztül azóta, hogy az 1900-as évek elején megjelentek az első belső égésű motorral szerelt változatok. Részletek: https://agronaplo.hu/szakfolyoirat/2019/03/pr/milyen-erogepet-vegyek

III. NAK Szántóföldi Napok


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva május 23-24-én várja az agrárszakembereket; az eseményre ingyenes a belépés.

A lópatkó

A lópatkó az a többnyire félhold alakú, vasból, rézből, alumíniumból vagy más anyagból készült ívelt fémeszköz, mellyel a ló patáját a kopás ellen védik. A lópatkó alakja megegyezik a pata hordozószélének alakjával, vagyis az első láb patáira inkább kör alakú, a hátsókra inkább tojásdad alakú patkókat alkalmaznak. A patkót a ló patájának méretéhez és formájához, illetve testének tömegéhez kell igazítani.
A patkónak a patával érintkező lapja sima, beljebb lejtősre készül, hogy járás közben meg ne zúzza a leereszkedő talpat. A patkó hegyén, mely alatt középrészét értik, kápa van, melynek rendeltetése a pata hegyfalát védeni. Alsó, vagyis a földdel érintkező lapján árkolás készül, mely a patkó felszegelése alkalmával a szegfejeket veszi magába, s a lekopás ellen védi. A patkó árkában annak súlya szerint 5 vagy 7 szeglyuk látható, melyek a két patkószáron vannak elosztva.
A nomád magyarok a honfoglalás után ismerkedtek meg a patkóval. A honfoglalás kori régészeti leletekben a kengyel és a zabla megtalálható, de a lópatkó hiányzik. A lópatkó nem a nomád lovasnépek találmánya, hanem a keltáké. A szláv eredetű magyar patkó szó 1342-től használatos. A köves utak kiépítése előtt nem terjedt el a lovak patáinak "vasalása". A vasalatlan (patkó nélküli) ló azonban a kiépített utakon könnyen ferdére koptatta a patáját. 
A patkót a világ minden táján szerencsehozó tárgyként tartják nyilván. Hazánkban a vályúba teszik, hogy megvédje az állatot a betegségektől. Az algíri mohamedánok az ajtófélfára patkót szegeznek, de az angol vitorlások árbócára is kitűzik, hogy a hajót megvédje. A ló régen varázserejű, bajtól védő állat volt, az emberek lovat áldoztak, házaik ormára, a kapuk fölé lófejet, lókoponyát, lópatkót szegeztek, hogy elkerüljék a balszerencsét. A lóáldozatok szerepét a későbbi korokban átvette a lópatkó, melynek vasa megvéd az ártó szellemektől. Különösen nagy szerencse éri azt, aki lópatkót talál.
videó: https://www.youtube.com/watch?v=2CqHMXk0XKM&t=262s

Biztosítási támogatás

Az idei évben is 5 milliárd forint éves agrárbiztosítási díjtámogatás vehető igénybe a Vidékfejlesztési Program keretében. A Vidékfejlesztési Program keretében elérhető pályázat a legfontosabb természeti és időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítás díjához nyújt támogatást a növénytermesztéssel foglalkozó termelők részére. Az „A” típusú csomag kibővült a csonthéjas és héjas gyümölcskultúrákkal, a „B” és a „C” jelű konstrukciók pedig elválasztásra kerültek, előbbiben az ültetvény- és zöldségkultúrák, utóbbiban a szántóföldi növénykultúrát kaptak helyet. A „B” jelű csomag esetében - a korábbiaktól eltérően - 5 kockázat helyett mind a 9 kockázat bármelyikére köthető biztosítás. A pályázati felhívás részleteiről az érintettek a www.szechenyi2020.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak. (AM)

Nincsenek megjegyzések: