Oldalak

2010. október 25., hétfő

Ágazati hírek

Gabona:
- Kukoricából várhatóan 7-7,4 millió tonna lehet az idei termés idehaza.
- Gabonaárak: az euró-minőségű étkezési búza ára a Budapesti Értéktőzsdén 56-60 ezer Ft/tonna, a takarmánybúzáé 50 ezer Ft/tonna körüli és a kukorica ára 46-50 ezer Ft/tonna.
- Brüsszel a közeljövőben 5,5 millió tonna intervenciós gabonával jelenik meg a piacon, de szakértők szerint ez várhatóan nem csökkenti a gabonaárakat.
- A Gabonaszövetség szerint a kukoricának még csak a harmada került a raktárakba, mivel a munkát nehezíti a felázott talaj.
- Sajnos folytatódik a negatív tendencia: az 1,1 millió hektár össz.búza területnek csak 25-27%-án vetnek minőségi vetőmagot idehaza, a nyugat-európai országok 50-60%-os arányával szemben; a múlt évihez képest a vetőmag-forgalmazók közel 30%-kal adtak el kevesebb fémzárolt vetőmagot; ez a körülmény jelentősen rontja az ágazat versenyképességét.
- Az MVH 3141,5 tonna intervenciós kukorica értékesítését kezdte el október 20-ától.

Zöldség-gyümölcs:
Megkezdődött a Mórakert termelőinek kifizetése: az 1 milliárd Ft tartozás felét a közeli napokban, a többit pedig részletekben kapják meg a gazdák.

Bor:
- Borturisztikai centrum jött létre a közelmúltban Pécsett a Pannon Borrégió (Pécsi, Szekszárdi, Villányi és Tolnai borvidékek) borainak értékesítésére.
- Tabajdi Csaba EP-képviselő kezdeményezésére már 12. alkalommal rendeztek magyar borbemutatót az Európai Parlamentben, amelyen közel 50 európai parlamenti képviselő vett részt.

:Dohány
A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége is csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amelyet a Nemzetközi Dohánytermelők Világszövetsége indított útjára, tiltakozva az Egészségügyi Világszervezet azon tervezett módosítása ellen, amely csak Magyarországon 10 ezer, az EU-ban pedig 70 ezer dohánytermelő megélhetését veszélyezteti a jövőben.

Virágtermesztés:
Jelentős gondokat okoznak a hazai virágtermelőknek a folyamatosan növekvő energiaárak és a gazdasági világválság miatti 25-30%-os keresletcsökkenés.

Tejágazat:
- Tovább csökken a hazai tejtermékek részaránya belföldi piacon egy felmérés szerint: az importtermékek aránya mennyiségben 20% fölé emelkedett, de ezen belül a sajtféléknél 37%-os, a tejszín kategóriába tartozó termékeknél pedig már 70%-os az import aránya.
- Szerbiában tejhiány alakult ki: 5-7 millió liter tejet kell importálni; Magyarország, Németország és Románia is exportálhat Szerbiába.

Baromfiágazat:
- Putyin orosz miniszterelnök szerint 2011-től már nem lesz szükség baromfihús-importra; az USA-ból az idén mindössze 300 ezer tonnát hoznak be az 5 évvel ezelőtti 1,5 millió tonnával szemben.
- Az Oroszországba irányuló magyar baromfiexport mindössze ezer tonna, az összes magyar termelésnek alig 0,5%-a.

Sertéságazat:
- Spanyolországban ez év szeptembere óta veszteséges a sertéságazat a takarmányárak 70%-os növekedése és az értékesítési árak csökkenése miatt.
- Magyarországon a lakosság 26,5%-a nem jut húshoz kétnaponta, tehát "minőségi éhezőnek" számít.

Nemzeti lovasprogram:
Új nemzeti lovasprogram készül a lovasturizmus és a lovassportok fellendítése érdekében a 10 évre készülő agrárstratégia keretében; Magyarországon ezer főre vetítve jelenleg 6, az EU-ban 12, Hollandiában viszont 27 ló jut.

Állatok klónozása:
Az Európai Bizottság javaslatot dolgozott ki az állatok élelmezési célú klónozásának 5 évre történő felfüggesztésére.
f: AgrárHírek

Nincsenek megjegyzések: