Oldalak

2010. október 25., hétfő

Készül az új támogatási rendszer...

Az év végére elkészülhet az új támogatási eljárási rendszer

A kormány szeretne az év végéig új támogatási eljárásrendet kialakítani, reményei szerint a jövő év elején induló Új Széchenyi Terv megvalósításánál már ebben a rendszerben valósulhat meg a végrehajtás.

Az Új Széchenyi Terv országos konzultációsorozatának budapesti állomásán a helyettes államtitkár azt mondta: bíznak abban, hogy az új eljárásrend hatékonyabb, egyszerűbb és gyorsabb lesz a jelenleginél.

A 2007-2013 közötti tervezési időszakra az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elérhető uniós források értéke összesen 8.042,79 milliárd forint. Ebből jelenleg 1.951,09 milliárd forint szabad forrás áll rendelkezésre, 2.038,85 milliárd forintnyi futó pályázat, és 4.052,85 milliárd forint értékű kötelezettségvállalással már elindított projekt mellett, amelyek között már nem szerepelnek a visszavont projektek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a pályázatok végrehajtásában közreműködő szervezetek száma túl sok, ezáltal a feladatok és hatáskörök duplikálódnak, nehezítve a pályázati rendszer és a források elosztásának zavartalanságát. A rendelkezésre álló forrásokkal kapcsolatos egyik problémának a forráslehívások elégtelenségét jelölték meg.

A konzultáción felszólalók többsége is a széttagoltságot, a lassú ügyintézést, az egységesség hiányát emelte ki, mint a jelenlegi rendszer fő problémáját.

A miniszterelnök a múlt héten ismertetett második akciótervben bejelentette, hogy a problémák kezelése érdekében a kormány 20 százalékkal csökkenti a végrehajtásban közreműködő szervezetek számát, tíz alá csökkenti a kötelezően beadandó pályázati mellékletek számát, 30 százalékkal csökkenti a pályázati adatlapok hosszát. Döntenek arról is, hogy a pályázóknak nem kell iratokat kérniük más állami intézményektől a pályáztatás során. A jövő év végére elérhető válik a papírmentes pályázati adatlap, továbbá a kormány 15 nappal csökkenti a számla alapú kifizetések átfutási idejét.

A szakmai párbeszéd célja meghatározni azokat a sarokpontokat, amelyek mentén kialakítható egy pályázóbarát, átlátható és sikeres pályáztatási rendszer, amelyben csökkentett bürokratikus terhek mellett gyorsabban jutnak forráshoz a pályázók.
f:mfor.hu
MTI

Nincsenek megjegyzések: