Oldalak

2010. október 29., péntek

A KAP reform irányai...

A REFORM IRÁNYAI
6.1. A jövő eszközei
A jövő Közös Agrárpolitikájának minden potenciális opciója magában fogalja a jelenlegi KAP-eszközök változását. Ebben a szakaszban arra keressük a választ, hogyan tudnánk az eszközöket úgy meghatározni, hogy még hatékonyabb módon tudják a fenti célkitűzéseket megvalósítani.
A jövő felvázolásának a kétpilléres rendszeren kellene alapulnia, amelyet vélemények tömege árasztott el a társadalmi vitában, és amelyet a Tanács, az EP és a CoR határozottan támogatott. Az első pillérnek tartalmaznia kellene a támogatási kifizetéseket minden gazdálkodó számára éves alapon, míg a második pillér a közösségi célkitűzések támogatási eszköze, megfelelő mozgásteret adva a tagországok specialitásainak. A két pillér elkülönítésének tiszta helyzetet kellene hoznia, a két pillérnek átfedés nélkül kell kiegészítenie egymást, szem előtt tartva a hatékonyságot.
Közvetlen támogatások:
A közvetlen támogatások rendszerének szükségszerű átalakítását össze kell kapcsolni a redisztribúcióval, újratervezéssel és a támogatások célzottabb elosztásával. Széleskörű egyetértés van a tekintetben, hogy a közvetlen támogatások elosztását felül kell vizsgálni, az adófizetők számára is érthetővé kell tenni. Az elosztási kritériumnak mind gazdasági, mind környezeti szempontból megfelelőnek kell lennie, azaz ki kell elégítenie a közvetlen támogatások alapvető jövedelem funkcióját, valamint támogatnia kell az alapvető közjavak előállítását.
A nyilvános vita során felmerült az egységes átalánytámogatás alkalmazásának a lehetősége is, azonban a mezőgazdasági termelők egymástól nagyon eltérő gazdasági és természeti feltételek között termelnek az EU-ban, ami a közvetlen támogatások méltányos elosztását követeli meg.
Így az alapvető kérdés az, hogyan valósítható meg úgy egy igazságosabb, méltányosabb elosztás, hogy az pragmatikusan, gazdaságilag és politikailag megvalósítható módon elégítse ki a deklarált célkitűzéseket, és mind emellett megfelelő átmenetet biztosítson annak elkerüléséhez, hogy egyes régiókban és/vagy termelési rendszerekben nem kívánt változások következzenek be.
Járható út lehet egy olyan rendszer, amely limitálja a tagállamok „nyereségét” és „veszteségét” úgy, hogy garantálja, hogy a gazdálkodók minden egyes uniós tagállamban megkapják a közvetlen támogatások EU-átlagának egy minimum részét.
(f: Agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: