Oldalak

2010. október 27., szerda

PTI tájékoztató 2010.10.26

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu
Heti Online Hírlevél
2010-10-26


Tartalom
Átalakulások illetékmentessége
Tőzsdei részvények utáni osztalék adózása 2011-ben
Nyilatkozattételre felhívás adóellenőrzésben
Cégautó adó APEH üzemanyagelszámolás mellett
Reprezentáció egyéni vállalkozásban

Átalakulások illetékmentessége
Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 26.§/1/ g) pontja szerint illetékmentes a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kedvezményezett átalakulás keretében történő vagyonszerzés. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés értelmezésre szorul.

Ez a 2010 január 1-től élő szabály némi módosulást jelent az azt megelőző időszak szabályozásához képest, amikor is a gazdasági társaságok átalakulása önmagában illetékmentes volt. Jelenleg tehát illetékmentessége csak a kedvezményezett átalakulásnak van. Minden más esetben a jogutód ingatlanát, gépjárművét és egyéb illetékköteles dolgát, jogát átalakulással megszerző jogutód visszterhes vagyonátruházási illetéket is köteles fizetni.

A kedvezményes átalakulása feltételeit pedig a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 4.§ 23/a./ pontja tartalmazza, a következők szerint:
4.§ 23/a. kedvezményezett átalakulás: az olyan átalakulás (ideértve az egyesülést, a szétválást is), amelyben jogelődként és jogutódként is csak társaság (32/a. pont) vesz részt, ha
a) a jogügylet révén a jogelőd tagja, részvényese a jogutód által az átalakulás keretében újonnan kibocsátott részvényt, üzletrészt, és legfeljebb azok együttes névértéke (névérték hiányában a jegyzett tőke arányában meghatározott értéke) 10 százalékának megfelelő pénzeszközt szerez, valamint
b) szétválás esetén a jogelőd tagjai, részvényesei arányos részesedést szereznek a jogutódokban,
c) az egyszemélyes társaság egyedüli tagjába, részvényesébe olvad be;

Az előbbi a) pont kíván külön értelmezést, illetve magyarra fordítást. Értelmezésünkben az a) pont a következő feltételeket jelenti, amelyek fennállása tehát szükséges az átalakulás illetékmentességének megállapításához:
1. A jogelőd és a jogutód és gazdasági társaság legyen. A „társaság” fogalma alá itt beletartozik a szövetkezet is, a teljes fogalmi kört a Tao. tv. 4.§ 32/a. pontja határozza meg. Ez rendben van.

2. A jogelőd tagja szerezzen részvényt, üzletrészt a jogutódban. Ez is rendben van.

3. A 10%-os pénzeszköz szerzése mint feltétel – már értelmezést igényel. Ha mind tag (részvényes) részt vesz a jogutódban is – akkor nem beszélhetünk „pénzeszköz szerzésről”. Az üzletrész akkor sem lesz pénzeszköz, ha a törzsbetétnek van pénzbeli hozzájárulásban megjelenő összetevője is. Igazából ez a „pénzeszköz” feltétel arra az esetre vonatkozik, ha a tag nem a teljes üzletrészével (részvényével) lép át a jogutód társaságba, hanem azt megosztja és az egyik rész pénzbeli megváltását kéri. Ha ez utóbbi aránya a részesedés 10%-át meghaladja, akkor már nem beszélhetünk kedvezményezett átalakulásról.

Tőzsdei részvények utáni osztalék adózása 2011-ben
Általában az osztalékot (Szja tv. 66.§/1/) kedvezően érintik a 2011-re adóváltozások, mert az eddigi 25%-os adómérték 16%-ra csökken. A 14%-os eho szabályai itt nem változnak.

Ellenben a tőzsdei társaságok által fizetett osztalék (Szja tv. 66.§/2/ a./) szabályai hátrányosan változnak. Eddig ez 10%-os szja-val adózott, most az általános szabályok szerint 16%-kal fog. Továbbá a módosítás szerint kiterjednek rá a 14%-os eho szabályai – eddig ezt sem kellett utána fizetni. Ez a benyújtott törvénytervezet szerinti állapot, amely még természetesen változhat.

Nyilatkozattételre felhívás adóellenőrzésben
Az adózó nyilatkozatától meg kell különböztetni azt a nyilatkozatot, amikor az adóhatóság más személyt hív fel a nyilatkozat megtételére. Ez esetben ugyanis a nyilatkozatot nem saját adóügyével kapcsolatban teszi az adózó, hanem más adózó adóvizsgálata kapcsán. Ennek megfelelően a nyilatkozattételt sem tagadhatja meg, illetőleg ha megtagadja, akkor a tanúvallomás megtagadására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A vonatkozó szabály szerint az adóhatóság az adózót - a vele szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózók adókötelezettségének, adóalapjának, adókedvezményének, adójának vagy költségvetési támogatásának megállapítása, illetve ellenőrzése érdekében, az adóhatóság törvényben meghatározott eljárásának lefolytatásához - felhívásban nyilatkozattételre kötelezheti az általa ismert, illetve nyilvántartásában szereplő adatról, tényről, körülményről.

A magánszemély, az általa ismert, illetve nyilvántartásában szereplő olyan adatról, tényről, körülményről, amely a vele szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózó adókötelezettségének, adóalapjának, adókedvezményének, adójának vagy költségvetési támogatásának megállapítását, illetve ellenőrzését teszi lehetővé, az adóhatóság felhívására köteles tanúvallomást tenni.

A nyilatkozattétel csak akkor tagadható meg, ha az adózó vagy a magánszemély az eljárásban tanúként nem lenne meghallgatható, vagy a tanúvallomást megtagadhatná. Tehát alapesetben és főszabályként a nyilatkozattétel nem tagadható meg.

Cégautó adó APEH üzemanyagelszámolás mellett
Kérdésként merült fel, hogy az egyéni vállalkozónak, aki a személygépkocsi költségeit Apeh üzemanyagárral számolja el, utnyilvántartás alapján - kell-e cégautó adót fizetnie?

A válasz egyértelműen igen - kell fizetni, mivel az APEH üzemanyagár is költségelszámolásnak minősül.

Reprezentáció egyéni vállalkozásban
Az Szja tv. 11.sz.mell. I.17.pontja alapján a természetbeni juttatás (amelynek része a reprezentáció is) függetlenül annak adóköteles vagy mentes voltától, az egyéni vállalkozónál elszámolható költség. A törvény 69.§ (7) bekezdése határozza meg az adómentesség feltételeit. Ebben szerepel az 1%-os korlát. Azaz az egyéni vállalkozók esetében ez a jogszabályi hely jelenleg is lehetővé teszi a bevétel 1%-át meg nem haladó adómentes reprezentáció költségkénti elszámolását. Megjegyzem, a társaságok esetében valóban változott a jogszabály a reprezentációt illetően!

Impresszum: Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő online hírlevele. Készült az ADÓNET.HU Zrt. közreműködésével.
Jogi nyilatkozat: A hírlevélben közölt információk kizárólag a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek tanácsadásnak.

Nincsenek megjegyzések: