Oldalak

2010. október 29., péntek

A kukorica tőzsdei ára...

Agrokont: stabil a kukorica tőzsdei ára

A kukorica jelenlegi árszintje viszonylag stabilnak tűnik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójának határidős gabonapiacán, de öt forintos euró ármozgás már ezer forintot is mozdít az áron, így az árfolyamváltozások jelentős árelmozdulást okozhatnak a jegyzésekben - mondta Török Sándor, az Agrokont Brókerház Zrt. elnöke - a korábbi Árutőzsde volt elnöke - hétfőn az MTI-nek.

Kifejtette: a kukorica jegyzése a BÉT áruszekciójának határidős gabonapiacán a legközelebbi, novemberi határidőre tonnánként 47,5 ezer forinton zárt, a decemberi határidő pedig 47,7 ezer forinton. A különbség indokolt és piacszerű, a 47 ezer forint körüli árszint pedig viszonylag stabilnak mutatkozik a budapesti tőzsdei kereskedésben.
A szója és a repce magas árát a chicagói, illetve párizsi tőzsdei jegyzések alakítják jelenleg, a kukoricáét más tényezők is így a már megkezdődött, de elhúzódó betakarítás fejleményei - mondta Török Sándor. Hozzátette: a betakarítás húzódása mondhatni természetes, a gyakran csapadékos időjárás következtében azonban a csövek víztartalma túlságosan magas ahhoz, hogy egészséges módon be lehessen takarítani az idei termést.
Nem csoda tehát, ha egyelőre bizonytalan mindenki a várható kukoricatermés mennyiségét illetően, mindenesetre a piac összességében eléggé elfogadható termésmennyiségre számít. Korábban 7,5, újabban 7 millió tonnás termést emlegettek, az Agrokont elnöke szerint a 7,5 millió tonnához közelíthet majd a végső eredmény. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy egyelőre nincs olyan megbízható vágásmennyiség, amelyre átlagot lehetne előrevetíteni.
A külföldi hatások közül az elmúlt időszakban a vártnál alacsonyabb termésre vonatkozó amerikai bejelentés hatott a leginkább a kukorica árára - mondta Török Sándor.
Az Egyesült Államokban előreláthatóan az elmúlt tizennégy év legalacsonyabb kukoricatermését takarítják be az idén a kedvezőtlen nyári időjárás miatt. Miután ezt a napokban az amerikai mezőgazdasági minisztérium közölte, a chicagói gabonatőzsdén kétéves csúcsra nőtt a kukorica ára, ami 77 százalékos drágulás június óta.
Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: