Oldalak

2010. október 22., péntek

Késhet a kifizetés...

Csúszhat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kifizetése - a HP leállította az MVH informatikai rendszerét! PDF Nyomtatás E-mail
2010. október 21. csütörtök, 18:17
Egyoldalúan felfüggesztette szolgáltatásait a Hewlett-Packard Magyarország (HP) az európai uniós támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára. Ez megnehezíti a mintegy kétszázezer magyar gazda minél gyorsabb uniós támogatáshoz jutását, jóllehet a hivatal munkatársai éjt nappallá téve dolgoznak.

Meg nem erősített infromációk szerint az informatikai problémák elsősorban a területalapú támogatások kifizetését akadályozzák, a hivatal jelenleg papíralapon dolgozik ezekben az ügyekben.


Az MVH feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, bűnszervezetben elkövetett csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügy előzménye, hogy a HP és az MVH először 2003-ban kötött szerződést hálózati szoftver fejlesztésére. Az eredeti szerződés értelmében, annak 2005-ös lejárta után a szoftver, a jogosultságok és a forráskódok az MVH tulajdonába kerültek. 2006-ban a két fél új szerződést kötött, amelyből érthetetlen módon kikerült az a passzus, miszerint a rendszer az MVH tulajdonába került volna. Épp ellenkezőleg, az új szerződés azt tartalmazta, hogy a hivatal csak felhasználói jogot kapott a HP-tól, hasonló nagyságrendű összegért, mint amelyet az előző szerződés a kiépítésre tartalmazott.

Az MVH elnökévé 2010. júniusában kinevezett Palkovics Péter, az átadás-átvétel során vizsgálatot indított e szerződések ügyében és erről értesítette a HP-t is. Ezt követően a többszöri egyeztetések ellenére, a hibás teljesítés és a nem teljesítések problémáira a HP érdemben nem válaszolt. A Hewlett-Packard jelezte, mintegy 6 hónapra van szüksége, hogy tanulmányozza saját szerződését és megváltoztassa azt. A szolgáltatás felfüggesztése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert jelenleg a szerződés érvényes, ezt a HP visszaigazolta, a szerződés pedig nem tartalmaz felfüggesztésre való jogot. Olyan lejárt számla sincs, melynek kifizetését jogszerűen követelhetné a szolgáltató.

A HP ellenséges lépését ráadásul arra az időpontra időzítette, amikor a majdnem kétszázezer érintett törvényes kifizetése esedékessé válik. „A HP fejlesztés beindulása előtt, nyolc éve minimális technikai feltételek mellett dolgoztak a kollégák" - mondta Palkovics Péter elnök. „Most pedig 20 milliárd forint elköltése után pontosan ugyanitt tartunk.  Kollégáink, ilyen körülmények között, megfeszített ütemben szervezik a kifizetéseket. Az olyan támogatások folyósítása is ilyen feltételek mellett valósult meg, mint például a vörösiszap-katasztrófa, illetve az ár- és belvizek által sújtott területeken élő gazdáké."

Az MVH több száz dolgozója, folyamatosan, a normál munkaidőn kívül is, az uniós előírásoknak megfelelően végzi tevékenységét a kifizetések érdekében, annak ellenére, hogy a HP szolgáltatás leállítása lassítja és megnehezíti a munkát.

Forrás: mvh.gov.hu

Nincsenek megjegyzések: