Oldalak

2010. október 24., vasárnap

Ars Naturae

Az első két számot magában foglaló, 344 oldalas (B/5 méretű) kiadvány angol, amerikai, német, osztrák, ausztrál, olasz, magyar szerzők tanulmányait, esszéit, előadásait tartalmazza három fő témakörben: Ember és természet, Ökológiai válság és civilizáció, Környezeti nevelés. Vers- és idézetgyűjtemény teszi teljessé a kötetet.

Ember és természet kapcsolatának mély megértéséhez a természet-fogalom tökéletesítése és az emberi civilizáció lényegi princípiumainak feltárása nélkülözhetetlen a jelenkori ember számára. E vonatkozásokban – az ökológiát előtérbe helyezve – az Ars Naturae folyóirat első és második száma a megismerés és cselekvés lehetőségeinek széles spektrumát mutatja be.
Az Ars Naturae latin szókapcsolat azt jelenti, a „természet művészete”, amellyel elsősorban a természet működési módjára szeretnénk utalni, „természeten” pedig – egyszersmind felelevenítve a szó antik és középkori jelentését – sokkal inkább az élőlények, a dolgok, a világ lényegét és esszenciáját értjük, semmint az érzékszerveinkkel érzékelhető „valóságot”. Meister Eckhart mondja: minden tükörre vetülő arc, akarva-akaratlanul megjelenik a tükörben, de természete nem jelenik meg a látható tükörképben: csupán a száj, az orr, a szervek, csak az arcvonások láthatók a tükörben. […] A külső megjelenésem nem azonos természetemmel, azok csak a természet akcidenciái…”
                                                                                                                                                                        Ars Naturae >>>

Nincsenek megjegyzések: