Oldalak

2010. október 28., csütörtök

Hatmilliárdos átállás

A tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, akkor naponta 1,5-3 százalékos, 2.000-4.000 megawattóra csökkenés tapasztalható az áramfelhasználásban. Az október 31-i óraállítás nem ennyire látványos.

Mintegy hatmilliárd forinttal csökkent a nyári időszámításnak köszönhetően az áramfelhasználás költsége, a fogyasztás így 120 gigawattórával kevesebb, mint átállás nélkül lenne - közölte a Mavir. A megtakarított árammennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg - emelte ki közleményében Tari Gábor, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vezérigazgatója.

A Mavir szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a fogyasztási adatokat. A tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, akkor naponta 1,5-3 százalékos, 2.000-4.000 megawattóra csökkenés tapasztalható az áramfelhasználásban. Ez a napi mennyiség ezer háztartásnak akár egész évre elegendő lenne. A Mavir a közleménye szerint az október 31 hajnali óraállítás hatása az energiafogyasztás mérséklésére nem olyan látványos, mint a tavaszié.
Forrás: greenfo/mti

Nincsenek megjegyzések: