Oldalak

2010. október 29., péntek

A KAP jövőbeni céljai...

A KAP három fő célkitűzése:
1. cél: Életképes élelmiszertermelés
- Hozzájárulni a farmjövedelmekhez és korlátozni a farmjövedelmek változékonyságát, emlékeztetve arra, hogy az ár- és jövedelem-volatilitás illetve a természeti kockázatok meghatározóbbak, mint más szektorok esetén, továbbá a gazdálkodói jövedelmek és a jövedelmezőség szintje alatta van a más szektorokénak.
- A mezőgazdasági szektor versenyképességének javítása, hangsúlyozva az érték-eltolódást az élelmiszerláncban, ugyanis a mezőgazdasági szektor elaprózódott az élelmiszer-lánc más szektoraival összehasonlítva, amelyek jobban szervezettek és ezért jobbak az alkupozícióik is. Ráadásul az európai gazdálkodóknak még a világpiaci versennyel is szembe kell nézniük, noha nekik figyelembe kell venniük a környezetre, élelmiszer-biztonságra, minőségre és az állatjólétre vonatkozó szigorú előírásokat.
- Kompenzálni a termelési nehézségeket a sajátos természeti hátrányokkal sújtott területeken, mert az ilyen régiókon a legnagyobb a kockázata a föld elhagyásának.
2. cél: A természeti erőforrások fenntartható használata
-Garantálni a fenntartható termelési gyakorlatot, biztosítani a környezeti javak megőrzését, a számos közhaszon nyújtását, amit a piac nem honorál.
- Elősegíteni a zöld fejlődést az innováción keresztül, amely feltételezi az új technológiák adaptálását, új termékek fejlesztését, a termelési folyamatok változását az új igények kielégítését.
- Folyatni a klímaváltozás enyhítésre indított akciókat, továbbá képessé tenni a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra. A mezőgazdaság különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira, ezért képessé kell tenni a szektort, hogy jobban alkalmazkodjon az extrém időjárás-változásokhoz.
3. cél: Kiegyensúlyozott területi növekedés
- Támogatni a vidéki foglakoztatást és fenntartani a vidéki terültetek szociális szerkezetét.
- Javítani a vidéki gazdaságot és elősegíteni a diverzifikációt, képessé téve a helyi szereplőket, hogy kibontakoztassák potenciáljukat.
- Megőrizni a strukturális diverzitást a gazdálkodási rendszerekben, javítani a kisgazdaságok körülményeit és fejleszteni a helyi piacokat, mert Európában a heterogén farmstruktúra és termelési rendszerek hozzájárulnak a vidéki területek identitásához és vonzalmához.
Ezen célok elérése megköveteli a közösségi támogatások fenntartását a mezőgazdaság és a vidéki területek számára. A politikákat Európa szintjén határozták meg, ami azért fontos, mert biztosítja, hogy a gazdálkodók fair körülményei összhangban legyenek a közös célokkal, alapelvekkel és szabályokkal. A mezőgazdásági politika EU-szintű meghatározása szintén hatékonyabb a költségvetési források használatában, mint a nemzeti politikák koegzisztenciája. Mi több, az egységes piacra vonatkozó számos más cél jobban megvalósítható transznacionális szinten, például kohézió a tagállamok és régiók között, határon átnyúló környezeti problémák, globális problémák, mint klímaváltozás, vízgazdálkodás vagy biodiverzitás.(f.Agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: