Oldalak

2010. október 25., hétfő

Könyvajánló...

Csoma Zsigmond: Borban a vigasság

Az ismert szerző és az Agroinform kiadó együttműködésének újabb darabja. Csoma Zsigmond a szőlővel és a borral kapcsolatos írásai - Szent Vincétől Szent János poharáig, Magyar füves- és gyógyborok, Nők a magyar szőlő- és borkultúrában, A borkóstolás története, művészete és gyakorlata, A magyar bor útja, Bortörténeti breviárium – sorát egy újabb, rendkívül lebilincselő olvasnivalóval gazdagította.
A fejezetcímek: A bor a magyar ember életében; A hagyományos víg szőlészet, szüret és borászat Magyarországon; A bor a bú és a vigalom tárgya, eszköze, a bor a vallásban; Reneszánsz borok, dalok, rigmusok.

Lőrincz András - Barócsi Zoltán: A szőlő metszése és zöldmunkái
A szerzők a könyvet ajánlják - a szakmával szervezett keretek között ismerkedőknek, - önképzést választóknak, - a kiskertek, üdülőkertek szerelmeseinek, - szőlő- és bortermeléssel foglalkozó gyakorló szakembereknek. A kötet fejezetcímei: A metszés és a zöldmunkák fogalomköre, helyük a termesztéstechnológiában, Alaktani alapismeretek, A metszés elmélete, Tőke-művelésmódok, Támaszrendszerek, Fiatal szőlők alakító metszése, A metszés gyakorlata, Zöldmunkák, Művelési és metszési eljárások rövid történeti áttekintése.

Dénes Tamás - Csoma Zsigmond: Monostori szőlő- és borgazdálkodás
A reprezentatív kiadás tartalmazza a Pannonhalmi Bencés Főapátság Levéltára és a Magyar Bortörténeti Társaság által 2005.-ben szervezett "Monostori szőlő- és borgazdálkodás, monostori uradalom egykor és ma" című konferencia anyagát. A konferencia akkor és ma is, tanulmányai révén több tudományág képviselőit szólítja meg: egyház-, művelődés-, és gazdaságtörténészek, néprajzkutatók, muzeológusok, gazdasági- és agrárszakemberek hozzájárulásával átfogó képet ad a monasztikus szerzetesrendek gazdasági tevékenységéről, borkészítési hagyományáról.

Nincsenek megjegyzések: