Oldalak

2010. október 20., szerda

PTI tájékoztató 2010.10.19

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu
Heti Online Hírlevél
2010-10-19


Tartalom
Az osztalék adózása 2011-ben - a törvényjavaslat szerint
Álláskeresők foglalkoztatásához kapcsolódó kedvezmény
Közcélú foglalkoztatás kedvezménye
APEH helyett NAV lesz - ezt kell megtanulni
APEH üzemanyagárak novemberre

Az osztalék adózása 2011-ben - a törvényjavaslat szerint
Ne vegyük még készpénznek - de vállalkozóknak nagyon jó hír, hogy a Parlamentnek beterjesztett 2011 évi adótörvény-javaslatban már a külön adózó jövedelmekre is a 16%-os szja kulcs szerepel.

Ez irányadó az osztalékra is. Ha így lesz, cégtulajdonosnak lenni jó lesz. Egyfelől 500 millió forint éves bevételig 10%-os társasági adót kell fizetni (az adóalap után), ez már ismert, - az osztalék adója pedig az eddigi 25%-ról 16%-ra csökken. (Változatlanul megmaradni látszik 450 eFt-ig az osztalék utáni 14%-os eho.)

Álláskeresők foglalkoztatásához kapcsolódó kedvezmény
Az álláskeresők foglalkoztatásának támogatására vonatkozó szabályokat a foglalkoztatás bővítése és rugalmasabbá tétele érdekében szükséges intézkedésekről szóló 2005. évi CLXXX. törvény (a továbbiakban: Fbrt.) tartalmazza.

Az Fbrt. által biztosított kedvezmény a legfeljebb kétszázötven fő éves átlagos statisztikai állományi létszámmal rendelkező, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény hatálya alá tartozó legalább 6 hónapja működő mikro-, kis- és középvállalkozás, civil szervezet munkáltatót akkor illeti meg, ha aktív korúak ellátásában nem részesülő álláskeresőt foglalkoztat és ezzel az éves átlagos statisztikai állományi létszámát emeli, továbbá a bővített létszámot a foglalkoztatás legalább kétéves időtartama alatt megtartja.

Álláskeresőnek minősül
— a legalább három hónapja nyilvántartott álláskereső,
— a három hónapnál rövidebb ideje nyilvántartott, de a foglalkoztatás megkezdése előtti 365 napban keresőtevékenységet nem folytatott álláskereső, illetve
— az olyan személy, akinek jogviszonya a foglalkoztatás megkezdését megelőző három hónapon belül csoportos létszámcsökkentésre tekintettel szűnt meg.

Álláskereső foglalkoztatásának az Fbrt értelmében a legalább négyórás részmunkaidőt előíró, határozatlan időre szóló munkaszerződés megkötése és az ennek alapján történő legalább kétéves időtartamú foglalkoztatás minősül.

A munkáltató az Fbrt. 2. § (1) bekezdésében meghatározott álláskereső foglalkoztatása és a törvényben előírt egyéb feltételek fennállása esetén a foglalkoztatás megkezdésétől számított legfeljebb egy évig mentesül a Tbj. 19. § (1) bekezdésében meghatározott 27 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék megfizetése alól. A munkáltató a kedvezményt – az álláskereső teljes munkaidőben történő foglalkoztatása esetén - legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 130 százalékának, részmunkaidőben történő foglalkoztatása esetén ezen összeg időarányos részének megfelelő járulékalap után veheti igénybe.

E kedvezmény és egyéb, törvény alapján járó foglalkoztatási célú járulékkedvezmény ugyanazon személy után, egyidejűleg - ideértve a kedvezmény nyújtását követő továbbfoglalkoztatási kötelezettség időtartamát is - nem vehető igénybe.

Közcélú foglalkoztatás kedvezménye
A közcélú foglalkoztatás kedvezménye a munkaadót a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv-ben meghatározott, az önkormányzat által szervezett közcélú munka esetén illeti meg.

A közcélú foglalkoztatás keretében történő foglalkoztatás esetén a munkaadó mentesül a Tbj. 19. § (1) bekezdésében meghatározott 27 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék 50 %-ának megfizetése alól. A munkaadó a kedvezményt – teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén – legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 130 százalékának, részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetén ezen összeg időarányos részének megfelelő járulékalap után érvényesítheti. Ezen kedvezmény és egyéb, törvény alapján járó, foglalkoztatási célú járulékkedvezmény ugyanazon személy után, egyidejűleg nem vehető igénybe. (A közcélú foglalkoztatás kedvezményéről a Pmtv. 8/A. §-a rendelkezik.)

APEH helyett NAV lesz - ezt kell megtanulni
Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven új szervezet jön létre a jövő év elején az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) összevonásával - már be is nyújtották az erre vonatkozó törvényjavaslatot.

A tervek szerint az új szervezethez fut majd be az állami bevételek 90 százaléka, vagyis amennyiben rosszul dolgoznak, az egy százalékos tévedés is 100 milliárd forint nagyságrendű bevételkiesést okoz az állam számára.

Több mint 20 év elfelejthetjük az APEH nevet - jön a NAV.

APEH üzemanyagárak novemberre
Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

2010. november 1-je és november 31-e között alkalmazható üzemanyagárak:
ESZ-95 ólmozatlan motorbenzin: 342 Ft/l
Gázolaj: 330 Ft/l
Keverék: 369 Ft/l
LPG autógáz: 199 Ft/l

Impresszum: Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő online hírlevele. Készült az ADÓNET.HU Zrt. közreműködésével.
Jogi nyilatkozat: A hírlevélben közölt információk kizárólag a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek tanácsadásnak.

Nincsenek megjegyzések: