Oldalak

2010. október 29., péntek

KAP - Miért van szükség reformra?

A KAP az elmúlt évek során fejlődött, de további változások szükségesek azért, hogy reagálhasson az új kihívásokra, mindenekelőtt:
- a növekvő aggodalomra az EU és a világ élelmezésbiztonságát illetően,
- a természeti erőforrások (víz, biodiverzitás, talaj) fenntartható használatára,
- a mezőgazdasági termelés klímaváltozás miatti romló körülményeire, illetve a gazdálkodás klímaváltozáshoz való hozzájárulásának csökkentésére,
- a globalizáció okozta növekvő ár-volatilitásra, a verseny fokozódására, az EU mezőgazdasági termelésének fenntartására,
- az EU változatos farmstruktúrájának és termelési rendszereinek legjobb használatára, amely növekedett az EU-bővítést követően, a szociális, területi és strukturális szerepének fenntartására,
- a területi és szociális kohézió erősítésére az EU vidéki területein, különösen a foglalkoztatás támogatásán keresztül,
- a KAP-támogatások méltányosabbá és kiegyensúlyozottabbá tételére a tagállamok és farmerek között, illetve a támogatások célozottabbá tételére az aktív gazdálkodók számára.
Ezen kihívásokra figyelemmel a KAP-nak szintén hozzá kell járulnia az EU 2020 stratégiával kapcsolatos célokra:
- Ésszerű növekedés – növekvő erőforrás hatékonysággal a technológiai tudáson és innováción keresztül. Hozzáadott érték- és minőségi termékfejlesztéssel, zöld technológiák fejlesztésével, a képzésbe történő befektetéssel, ösztönzés nyújtásával a társadalmi innovációnak a vidéki térségekben.
- Fenntartható növekedés – az élelmiszer, a takarmány és a megújuló termelés bázisának fenntartásával, a fenntartható földhasználat biztosításával, a környezeti és társadalmi javak nyújtásával. A bio-diverzitás pusztulására, a megújuló energiák ösztönzésére való figyelemfelhívással. Az emisszió további csökkentésével, a vidéki területek potenciáljának teljes fejlesztésével.
- Teljes növekedés – a gazdasági potenciál kinyitásával a vidéki területeken, a helyi piacok és munkahelyek fejlesztésével. A mezőgazdaság restrukturálásával és a farmerek jövedelmeinek támogatásával megőrizni a fenntartható mezőgazdaságot Európa szerte.
Ez a mezőgazdasági szektor „zöld növekedését” jelenti, a vidéki gazdaság olyan növekedését, ami egyúttal a környezet degradálódását is megelőzi.(f:Agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: