Oldalak

2010. október 17., vasárnap

Borászati gépek támogatásáról...

Csak új gépekre igényelhető támogatás

Október 16-tól lehet igényelni, hangsúlyozottan, új vásárlású gépek beszerzéséhez uniós támogatást a borágazatban. Erről jelent meg a 16/2010. (IX. 17.) VM rendelet, mely az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtott támogatás igényléséről szól.

Fontos tudni, hogy a támogatás utófinanszírozó, vagyis a támogatást felhasználónak előre meg kell venni a gépet és a számla igazolásával/benyújtásával lehet kérelmezni a támogatást.

Támogatás elsősorban olyan új gép vásárlásához nyújtható, amely javítja a vállalkozás összteljesítményét.
A támogatási összeg időszakonként legalább egymillió forint, legfeljebb 400 millió lehet.

Támogatást az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet igényelheti, aki vagy amely őstermelő vagy egyéni vállalkozó, egyéni cég, jogi személyiség nélküli, valamint jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, szövetkezet, amely a KKV törvény alapján KKV-nak vagy nagyvállalatnak minősül.

Emellett az igénylőnek más feltételeknek is meg kell felelnie. Többek között kikötik, hogy a gépet csak Magyarországon, a támogatási döntés közlésétől számított legalább 5 évig rendeltetésének megfelelően, a vonatkozó engedélyek és előírások betartásával kell használni, üzemeltetni. Feltétel az is, hogy 5 évig a gép nem idegeníthető el és nem adható bérbe.

A támogatási kérelmet az MVH részére kell benyújtani 2010. október 16. és 2011. március 31. között, amelyhez már csatolni kell a megvalósítást igazoló számla, illetve a kifizetést igazoló bizonylat másolatát is.

A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2011. október 15.
(f: OBJEKTÍV Hírügynökség 2010. október 16.)

Nincsenek megjegyzések: