Oldalak

2010. május 22., szombat

Bio?...

Honnan tudhatod, hogy bio? Trükkös termelők, szigorú hatóság

Európában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biotermeléssel előállított élelmiszerek, de a magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszörösen meghaladhatja a valódi ökogazdaságokét.
hirdetés

Az egészségesebb táplálkozáshoz és a környezettel szemben felelősségteljesebb mezőgazdasághoz való visszatérés zászlajának címere, a bio, napjainkban az élelmiszer-fogyasztási szokások fontos részévé vált.

Amint az a Cetelem Körkép 2010 fogyasztási felmérésből is kiderül, az európaiak közel 40 százaléka gyakran fogyaszt bioterméket. A bio-kínálat széleskörben elterjedt más ágazatokban is, úgymint a textiliparban, vagy a szépségápolás területén. A biofogyasztás kettős előnnyel jár: egészséges és környezetkímélő, sikere kétségkívül ezzel magyarázható.

Trükkös magyar biosok
Magyarországon 2008-ban közel 120 ezer hektáron, a teljes termőterület kevesebb, mint 2%-án termesztettek bioélelmiszert, de az Eurostat adatai szerint ez is mintegy 15%-os növekedést jelent a 2007-es termőterülethez képest, ez a növekedés pedig azóta is töretlen.

Azok azonban, akik a piacon "bio" néven árulnak valamit, még nem szükségszerűen mondanak igazat. A magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszörösen meghaladhatja a valódi ökogazdaságokét. A visszaélések még a nyugat-európai országokban sem ritkák, ezek kiküszöbölésére szolgál a szigorú tanúsítási rendszer.
Mi is a bio?
A biotermesztés során semmiféle szintetikus kémiai anyagot nem szabad használni, sem tápanyag-utánpótlás céljából, sem növényvédelemre, hiszen így garantálható a legkevesebb káros anyag a termékekben.

A vegyszereken alapuló mezőgazdaság sok, és viszonylag olcsó élelmiszerhez juttatja a fogyasztókat, a géntechnológia pártolói szintén a terméshozamra, illetve az élelmiszerigényre hivatkoznak érvelésükben, míg a biopártiak az ezekben lévő vegyszerek okozta rákos, és egyéb betegségek egyre gyakoribbá válásával, illetve a két jelenség közötti párhuzamra való figyelemfelhívással próbálják elrettenteni a fogyasztókat.

Dr. Roszík Péter, az ellenőrző a vizsgálatokat végző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a közelmúltban nagyot lépett előre a hazai bioélelmiszer-ellenőrzés rendszere. A Biokontroll egy uniós társfinanszírozású projekt keretében három mobil laboratóriumot állít munkába: a kisteherautók és az ezekkel dolgozó agrármérnökök évi legalább 500 helyszíni vizsgálattal járulnak hozzá az országszerte végzett ellenőrzésekhez.

Szigorú uniós normák szabják meg a vizsgálatok módját és rendszerét, amelyhez a három új mobil labor hathatós támogatást ad − hangoztatta a nonprofit társaság vezetője. Mint elmondta, a termékek és a biogazdaságok működésének folyamatos ellenőrzésével az elsődleges cél a lakossági bizalom erősítése.

A mobil megoldás ugyanakkor nem helyettesíti az átfogó, eddig megszokott laboratóriumi vizsgálatokat, hanem előzetes szűrőként tárhatja fel a hibákat, deríti ki a visszaéléseket a hagyományosnál jóval olcsóbban − tette hozzá a szakember. Az autókkal végzett helyszíni vizsgálatok és gyorstesztek alkalmasak például a nitráttartalom, a gombatoxinok, más szennyezettségek és a genetikailag módosított szervezetek, alkotók (GMO) kiszűrésére.

Hogy bizonyosodhatsz meg arról, hogy valóban bio?
Ha a termelő vagy az árusító fel tudja mutatni az eredetről szóló, Biokontroll által kiállított, hologrammal védett igazolást, és a késztermék címkéjén meg is található a HU-Öko-01 jelölés, akkor biztosak lehetünk az áru eredetében, legyen szó készételről vagy terményről.

Amennyiben egy vizsgálat során szabálytalanságra derül fény, a hibás termékkörtől vagy akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio-tanúsítványt.(f:penzcentrum.hu,orosz m.)

Nincsenek megjegyzések: