Oldalak

2010. május 16., vasárnap

Hagymafélék

Az Allium (hagymafélék) legszebb virágfajtái

Az Allium (hagymafélék) legszebb virágfajtái
A hagyma és a fokhagyma a két legelterjedtebb zöldségfajta, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Az Allium (hagymafélék) nemzetségből néhány fajtát kereskedelmi célokra termesztenek, mások pedig vadon nőnek. Amikor a hagymát hámozzuk, akkor általában könnyezünk, de hagyjuk most a könnyeket és gyönyörködjünk a hagymavirágokban. Találunk köztük vadon élő virágot, de díszvirágot is. Nézzük hát a legszebb hagyma- és fokhagymavirágokat!

Vöröshagyma (Allium haematochiton)

Ezt a fajtát még piros hagymának is nevezik. Rizómája (gyöktörzs) kicsi, és vöröses gumókból áll. Ebből több szár nő ki, mindegyiknek megvan a fonnyadt és göndör levele. A törzs csúcsán néhány virág helyezkedik el, mindegyik egy-egy kis kocsányon.

Óriás hagyma (Allium giganteum)

Ez egy gyönyörű évelő növény. A gumója ehető, maga a növény pedig az orvostudományban használatos. Dísznövényként is megállja a helyét. Gumója egy labdára hasonlít. Az óriás hagyma teljesen kinyílt virága igen mutatós.

Hegyi vadhagyma (Allium tuolumnense)

Ez a ritka vadhagymafajta, még a Rawhide Hill hagyma néven is ismert. Kaliforniában honos és csak néhány dombon nő a Sierra Nevada hegyek lábánál.

Iráni hagyma (Allium aflatunense)

Nagyon vonzó külsejű virággal rendelkezik, mely lila színben pompázik. A fokhagymafélék (alliaceae) családjának egyik tagja.

Póréhagyma (Allium ampeloprasum)

A póréhagyma az allium nemzetséghez tartozik, mutatós virága van. Vadon élő növény és nem tévesztendő össze az Észak-Amerikában honos vad póréhagymával (Allium tricoccum). Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában található, valamint Nagy-Britanniában is meghonosították, még a történelem előtti időkben. Dél-nyugat Anglia és Wales sziklás, partmenti részein élnek. Három fajtáját termesztik: a hagyományos póréhagymát, az orosz fokhagymát és az egyiptomi póréhagymát.

Vadhagyma (Allium crispum)

Ez a virág nagyon élénk színű, orchideára hasonlít és vadon él. Többnyire agyagos vagy tápszegény földben érzi jól magát.

Liliom-póréhagyma (Allium moly)

Ez a nagyon szép hagymafajta, évelő növény, először Franciaország déli részén és Spanyolországban jelent meg. Fogyasztásra alkalmas és gazdaságilag is nagyon hasznos. Gyógyhatása ismert az orvostudományban és dísznövényként is megállja a helyét.

Bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon)

A bunkós hagymát még kerekvirágú fokhagymaként vagy kerekvirágú póréhagymaként is ismerik. Ez az évelő növény a fokhagymafélék (Alliaceae) családjából származik. A kertészek rendkívüli szépsége miatt termesztik. Gömb alakú lila virága, egy 50 cm magas száron helyezkedik el, általában júliusban virágzik.

Nápolyi hagyma (Allium neapolitanum)

Ezt a növényt még hamis fokhagyma néven is ismerik. Virága nárcisz alakú, ezért a fehér fokhagyma elnevezés is találó. Európa déli részén, Afrika északi felén és a Közép-Keleten honos. Amerika egyes részein is kezd elterjedni.

Aranysárga fokhagyma (Allium moly)

Ez a feltűnő, sárga virágú növény az Allium moly csoportba tartozik. Európa déli részéről származik. Élénk virágai csoportokban jelennek meg, egymástól 5 cm távolságra. Mindegyik virág csillag alakú és 5 hegyes szélű szirma van.

Az Allium nemzetségbe mintegy 500 fajta növény tartozik.

édenkert.hu

Nincsenek megjegyzések: