Oldalak

2010. május 24., hétfő

FÖMI...

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) 1967-ben alakult. Az Intézet a magyar földügyi és térképészeti tevékenység hatósági jogkörrel is felruházott, országos illetékességgel rendelkező központi földmérési szervezete, költségvetési intézmény. Közvetlen szakmai felügyeleti szerve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztálya (FVM FTF).

Az Intézet feladata

A FÖMI része a magyar földügyi és térképészeti intézményhálózatnak (FVM FTF, 19 megyei és 1 fővárosi, valamint 115 körzeti földhivatal). A FÖMI fő feladata, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztálya és az általa felügyelt Földhivatalok működéséhez kutatási hátteret és operatív támogatást biztosítson. Megalakulásakor az Intézet feladatköre a földmérési szakágazat szervezési, irányítási, szakfelügyeleti, államhatárügyi, kutatási-fejlesztési, és központi adat- és térképtár tevékenységeinek ellátására terjedt ki. A FÖMI tevékenységi köre folyamatosan bővült:

  • az 1970-es évek közepén a kozmikus geodéziai,
  • 1981-ben az űr- és légifelvételek nemzetgazdasági hasznosításának ellátására a távérzékelési,
  • 1988-ban az ingatlan-nyilvántartás központi számítógépes tevékenysége,
  • 1997-ben pedig a földügy és térképészet térinformatikai fejlesztési, valamint,
  • a szakágazat központi minőségbiztosítási feladatainak ellátásával.

A FÖMI feladatai kiterjednek továbbá:

  • a földmérési és térképészeti dokumentáció biztosítására,
  • a szakkönyvtár kezelésére, szaklapok és tudományos közlemények gondozására és kiadására.

Az Intézetnek hatósági, operatív és kutatási fejlesztési tevékenysége során széles körű, egyre bővülő hazai és nemzetközi kapcsolatai vannak. Az elért kutatási eredmények elismerését jelenti, hogy a FÖMI jelentős szerepet kap a szakmai felsőoktatásban: egy kihelyezett tanszékkel és egy űrgeodéziai laboratóriummal kapcsolódik be a hazai felsőoktatásba. Intézetünk tevékenységének eredményességét az is bizonyítja, hogy munkatársai számos hazai és nemzetközi geodéziai, kartográfiai, távérzékelési, térinformatikai és űrkutatási szervezet munkájában bizottsági tagként vesznek részt.

Az Intézet alárendelt dekoncentrált intézménnyel, kihelyezett résztevékenységeket végző szervezettel, szakmai csoporttal vagy civil szervezettel nem rendelkezik.

Az Intézet feladatait érintő főbb jogszabályok.

Az Intézet minőségpolitikája

  • az állami földügy és térképészet érdekeit szolgálva érvényre juttatjuk az állami alapadatok előállításának célkitűzéseit,
  • kutatási, fejlesztési tevékenységünkkel folyamatosan javítjuk, a hazai követelményekhez és a nemzetközi színvonalhoz illesztjük a hazai földügyi és térképészeti adatszerkezetet, térinformatikai és távérzékelési eljárásokat, technológiákat,
  • biztosítjuk és folyamatosan aktualizáljuk az Intézet feladatkörébe tartozó földügyi, térképészeti, térinformatikai és távérzékelési állami alapadatbázisokat.

© 2005, Földmérési és Távérzékelési Intézet 1149 Budapest, Bosnyák tér 5., Postafiók: 1592 Budapest, Pf. 585. Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112

Nincsenek megjegyzések: