Oldalak

2010. május 24., hétfő

Talajvédelem

A mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem feladatai eddig is sok ponton találkoztak, bár e találkozások leginkább közös gondokat, problémás helyzeteket jelentettek.
Ilyen közös megoldandó feladat a felszíni és felszín alatti vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelme. Az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőzően végrehajtott jogharmonizáció keretében született meg a Kormány 49/2001. (IV.3.) rendelete a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről, mely az Európai Közösségek 91/676/EGK tanácsi irányelvével összeegyeztethető szabályozást tartalmaz. E rendelet 1. számú melléklete rögzíti a "Jó mezőgazdasági gyakorlat" idevonatkozó szabályait, melyek alapvető célja a vizek nitrátszennyezésének megelőzése, csökkentése oly módon, hogy egyben biztosítani lehessen a növények optimális tápanyagellátását, valamint a talajok termékenységének fenntartását.
Kiadványunkban összefoglaljuk a jó mezőgazdasági gyakorlat legfontosabb tudnivalóit, részletesebben szólunk a talajok tápanyag-gazdálkodására vonatkozó szempontokról és gyakorlati tápanyag-gazdálkodási tanácsokat is igyekszünk adni. Kifejtjük továbbá a jó mezőgazdasági gyakorlat trágyatárolásra vonatkozó előírásait is. A talajvédelemmel, tápanyag-gazdálkodással kapcsolatos olyan információkat adunk közre, amelyek segítségével a gazdálkodók könnyebben eleget tudnak tenni a rendeletben leírt jó mezőgazdasági gyakorlat előírásainak, hiszen ezek betartása nitrátérzékeny területeken kötelező, más területeken pedig ajánlott.
Ajánljuk a kiadványt a mezőgazdaság és környezetvédelem területén dolgozó környezetünk sorsáért felelősséget érző szakemberek figyelmébe.

Nincsenek megjegyzések: