Oldalak

2010. május 31., hétfő

Uborkológia

Uborkológia: a Gilgamesh eposztól Spreewaldig
Az uborka több (h)őskölteményben is szerepel. Németországban - külföldön is emlegetett - márkanevet kapott: itt termesztik a spreewaldi uborkát.
Az uborkáról már a Gilgames eposzban is megemlékeznek. A sumer-akkád mitológiai eposz az ókori keleti költészet legterjedelmesebb és legnagyobb művészi értékkel bíró alkotása, amelyben már az i.e. 26. századi uborkafogyasztásról szólnak. A Biblia is említi az uborkát, Egyiptomban szabadon hozzá lehetett jutni terméséhez. Tibériusz római uralkodó naponta kéretett az asztalára uborkát, s ezzel kapcsolatban felmerült a zöldségnövény első mesterséges körülmények közötti termesztése is: hadjárataira ugyanis a császár guruló üvegházakat hurcoltatott magával. Később Kolumbusz vitte Haitira és onnan terjedt el Észak-Amerikában, ahol a őslakos indiánok kedvenc eledelévé lett.

Spreewald Németország keleti részén fekvő terület, egykor az "endékás" németek egyik kedvenc kirándulóhelye volt. Számunkra azért kiváltképp érdekes, mert igen sikeres zöldségtermesztési körzet. A neve Berlin folyójára, a Marlene Dietrich-dalokból ismert Spreere, illetve annak mocsárerdejére utal. A Spree kanyargó ágait övező erdőség egy nemzeti kisebbség, a szorbok hagyományos élőhelye. A német rendszerváltás után a környék elszegényedett, de a vidékfejlesztők mostanra felélesztették az egykori sikereket. Egyrészt a turizmust próbálják helyreállítani: Spreewald régi fényét ugyanis a vízi kirándulások, a folyón való páros kajakozás és az akár 30 fős óriás ladikokkal való csoportos kirándulások adták. Na és persze az uborkatermesztés!

Diszkóital uborkából
A kertészek számára is izgalmas vállalkozás az uborkatermesztés hagyományainak felélesztése. Az átlagos német élelmiszerfogyasztó a berlini Humboldt Egyetem marketing szakértőinek felmérése szerint a Spreewald szóról egyből az uborkára asszociál. A helyi LEADER+ (uniós vidékfejlesztési program) munkacsoport központi programja az uborkatermesztés fellendítése, új konzervgyárak építése, a "Spreewaldgurke" (spreewaldi uborka) szó európai uniós levédése. A rendelkezésre álló három lehetőség közül - oltalom alatt álló eredetmegjelölés, oltalom alatt álló földrajzi jelzés, hagyományos különleges termék - a középsőt választották. Így a sovány esztendők áruhiányakor kívülről is érkezhet némi uborka-utánpótlás. A nagyon sokféle uborkakonzerv mellett ma már egyéb savanyúságokat, zöldség és gyümölcsféléket is forgalmaznak Spreewald logóval. A legújabb termékük az egy szem uborkát a levével együtt 250 ml-es dobozban tartalmazó diszkóital, amely az energia- és koffeinitalok konkurenseként az átmulatott éjszaka utáni kijózanodást segíti. Nem csoda, hogy az ősi zöldség imázsa így megfiatalodik.
(f:gyumolcs-zoldseg.hu)

Nincsenek megjegyzések: