Oldalak

2010. május 24., hétfő

MVH

Hazánk, az Európai Unióhoz való 2004. évi csatlakozással részese lett a Közös Agrárpolitikának (KAP), mellyel jelentős támogatási források nyíltak meg agrár- és vidékfejlesztési célokra.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ezen forrásokból és a magyar költségvetés által biztosított forrásból finanszírozott ágazati támogatások iránti kérelmek befogadására, elbírálására és a juttatások folyósítására, valamint piacszabályozó intézkedések működtetésére létrehozott intézmény.

Működését 2003. július 1-jén a SAPARD Hivatal és az Agrárintervenciós Központ általános jogutódjaként kezdte meg.

Az MVH a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felügyelete alatt álló, önálló jogi személyiséggel rendelkező, országos hatáskörű központi hivatal, önállóan gazdálkodó központ költségvetési szerv. Feladatairól, hatásköréről, szervezetéről és működéséről a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 256/2007. (X. 4.) Kormányrendelet rendelkezik.

A Hivatal a Budapesten működő központi szervből és hatósági jogkörben eljáró igazgatóságokból, valamint területi szervekből - 19 kirendeltségből áll. Teljes létszáma a 2009. év végén kb.: 1900 fő.

Alaptevékenysége keretében ellátja az EMOGA helyébe lépő Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) finanszírozott támogatások és egyéb intézkedések kifizető ügynökségi feladatait, a Kormány által rendeletben kijelölt és az illetékes hatóság által e feladat végrehajtására akkreditált szervként.

Ellátja továbbá az Európai Halászati Alapból (EHA) folyósított támogatások végrehajtásával kapcsolatos és az egyes nemzeti támogatások igénybevételével és végrehajtásával összefüggő feladatokat. Működteti az alaptevékenységéhez kapcsolódó nyilvántartási rendszereket.

Hazánk az Európai Unió jelenlegi költségvetési időszakában - 2007 és 2013 között - közel 5 milliárd euró forrás felhasználására jogosult, mely összeg teljes egészében a magyar mezőgazdaság és vidék fejlesztésére fordítható, megalapozva ezzel a hosszú távú versenyképességet.

A Hivatal célja a támogatások jogszabályi előírásoknak megfelelő, az arra jogosult ügyfeleinek határidőben történő kifizetése. Tevékenységét jogszerűen, szabályozottan, hatékonyan, az illetékes felügyeleti szervek, valamint a társadalom elvárásainak megfelelően végzi. Mindezek megvalósítása érdekében biztosítja a szükséges infrastruktúrát és az erőforrásokat, munkatapasztalatát felhasználva közreműködik a vonatkozó jogszabályi környezet kialakításában, a társszervekkel partneri viszonyt tart fent, feladatellátása során a szakértő szervezetekkel együttműködik.

Tevékenysége keretében ellátja a támogatások elbírálásával, a jogalap ellenőrzéséhez és a kifizetésekhez kapcsolódó egyéb intézkedésekkel kapcsolatos feladatokat. Kérelmeket kezel, határozatokat ad ki, kifizetéseket engedélyez és teljesít, helyszíni ellenőrzéseket végez.

Feladatai közé tartozik továbbá az információszolgáltatás, adattárolás, jelentéstétel, képzés, ügyfél-tájékoztatás.

(Egyes kapcsolódó feladatait a 48/2007. (IV.20.) FVM rendelet szerint delegálhatja egyéb együttműködő szervezetek részére.)

Az MVH tevékenysége során ellátja:

  • az egyes közösségi termékpálya rendtartások szabályozási eszközeinek működtetésével kapcsolatos feladatokat,
  • az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) Garancia Részlege tekintetében:
  • az EU belpiaci támogatásainak kezelésével;
  • az EU külpiaci támogatásainak kezelésével;
  • az intervenciós rendszer működésével;
  • a közvetlen kifizetések kezelésével és ehhez kapcsolódóan az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IIER) működtetésével és annak továbbfejlesztésével;
  • a Piaci Információs Rendszer működtetésével; valamint
  • a vidékfejlesztési (kísérő) intézkedésekkel összefüggő feladatokat,
  • az EMOGA helyébe lépő az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból ( EMVA) és Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) finanszírozott támogatások és egyéb intézkedések tekintetében a kifizető ügynökségi, valamint egyéb jogcímek végrehajtásával, és a fejlesztéssel összefüggő feladatokat,
  • az Európai Halászati Alapból (EHA) folyósított támogatások végrehajtásával összefüggő feladatokat az EHA Irányító Hatóság megbízása alapján,
  • az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) végrehajtásában közreműködő szervezetként a vidékfejlesztési intézkedések pénzügyi zárásával és fenntartásával összefüggő feladatokat,
  • a SAPARD támogatási rendszer működtetésével összefüggő fenntartási feladatokat,
  • az egyes nemzeti támogatások igénybevételével és végrehajtásával összefüggő feladatokat.

Ennek érdekében működteti:

  • az ügyfél-nyilvántartási rendszert;
  • az intézkedések kezelésére szolgáló nyilvántartási és ellenőrzési rendszereket;
  • a földterület azonosítási rendszert;
  • a szőlőültetvények országos térinformatikai nyilvántartását;
  • intervenciós raktárregisztert;
  • a mezőgazdasági célú csekély összegű (de minimis) támogatások nyilvántartási rendszerét;
  • a monitoring adat-nyilvántartási rendszert.

Feladatai hatékony végrehajtása, a pénzügyi források felhasználásával kapcsolatos adatrögzítés és feldolgozás támogatása érdekében Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszert (IIER) valamint a Hivatal irányítását és működtetését támogató informatikai rendszert (e-HIR) működtet.

A kérelmek benyújtását és a támogatásokhoz történő hozzájutást egyszerűsítendő, 2008. óta van lehetőség a kérelmek elektronikus úton történő beadására.

A Hivatal célja, hogy tevékenységét ügyfelei mind nagyobb megelégedésére, a társadalom elvárásainak megfelelően végezze. A rendelkezésre álló támogatási keretek teljes mértékű felhasználása mellett tegye lehetővé a határidőben történő kifizetést - ezzel biztosítva a magyar vidék felzárkózásának uniós forrásokban rejlő lehetőségeit.

Nincsenek megjegyzések: