Oldalak

2010. május 14., péntek

Hasznos weboldalak

10 hasznos magyar weboldal

Bár az internet hatalmas és több millió weboldal gyűjtőhelye, mégis az átlag felhasználó csak néhány oldalt látogat rendszeresen, és esetleg nem is tudja, milyen klassz oldalak, szolgáltatások vannak még a neten. Most összegyűjtöttünk tíz olyan magyar weblapot, mely mindegyik valamilyen hasznos szolgáltatást kínál ingyen, magyar nyelven.Vannak köztük ismertek és kevésbé ismertek, de mindegyiket érdemes betenni a kedvencek/könyvjelzők közé - persze csak ha nincsenek még ott.

Startlap.hu
A Startlap 1999 májusában indult, és jelenleg az ország leglátogatottabb nyitóoldala, és harmadik leglátogatottabb weboldala. A nemrég megújult oldalon a web legjavát találjuk kiemelve. Kategóriák szerinti bontásban találunk linkeket más, hasznos weboldalakra. Az oldal tetején lévő dobozban mindig az aktuális hírekből álló válogatást találjuk. A Startlap nem más, mint az "internet egyszerűen". 59 kategóriában találjuk meg a leghasznosabb, legfontosabb weboldalak linkjeit. A Startlap különösen hasznos lehet azoknak, akik most ismerkednek az internettel; számukra a Startlap - különösen kezdőlapként beállítva - remek kiindulási alap lehet a böngészéshez. Az oldalon - a hírek doboz alatt - kiemelt témák szerinti csoportosítást is találunk, szintén kézközelben vannak az egyéb online szolgáltatások (pl. közvetlen elérés a Citromailhez, Gmailhez, Facebookhoz, stb.) és innen könnyen megnyithatók a közel 9000 témát feldolgozó lap.hu oldalak is.

Moly.hu
A Moly.hu magyar közösségi oldal, melynek tagjai megosztják egymással olvasmányaikat. Az oldal azonban több az olvasni szeretők közösségénél: az ismerősök profiljában látható, éppen melyik olvasmánynál tartanak, eddig mit olvastak, és milyen könyveket terveznek olvasni a jövőben. Lehetőségünk van vitát nyitni egy könyvről, és persze az adott topikhoz is hozzászólhatunk. A többiek olvasmány választását segíthetjük, ha értékelést írunk a könyvről, így afféle „népítéletet" kapunk az írásokról. Lehetőség van nagyobb lélegzetvételű vélemények, „karcok" írására is, ezeket a kezdőlapon is elérhetjük. A keresőben rákereshetünk a könyvekre, és ha megtaláltuk szerkeszthetjük a hozzá való „viszonyunkat" azaz, hogy olvastuk-e, vagy tervezzük-e olvasni, és ami nagyon szimpatikus, ha bejelöljük, hogy az adott könyvet szeretnénk elolvasni, de nekünk nincs meg, egy másik tag felajánlhatja. Számtalan egyéb közösségi jellegű lehetőség van még az oldalon, de külön említésre méltó a Facebook és Twitter kapcsolat, melynek segítségével be sem kell jelentkezni, és tevékenységünket megoszthatjuk a közösségi oldalakon.

eOldal.hu
Saját weboldal, három perc alatt, ingyen. Ez az eOldal.hu ajánlata. És tényleg ilyen egyszerű. Kb. egy perces regisztrációs procedúrát követően, a regisztráció aktiválása után máris megkezdhetjük saját weboldalunk létrehozását. Választhatunk, hogy személyes, vagy kereskedelmi oldal lesz-e, fotóalbummal, vagy anélkül; ezt követően megadjuk az oldal nevét, rövid leírást róla, és a fontosabb kulcsszavakat. Következő lépésben a közel negyven stílus közül kiválaszthatjuk, milyen legyen maga a weblap; ha ez megvan néhány egyszerű lépésben megszerkesztjük a menüt: oldalakat, és szabadszavas menüpontokat is megadhatunk. Ezt követően - ha kértük a fotóalbumot - a fotóalbumnak is megadhatunk menüpontokat. Majd kiválasztjuk a fotót az oldal fejlécének, amit mi magunk is feltölthetünk, de a megadott sablonokból is választhatunk. Ezt követően beállítjuk a nyitólap szövegét, ezt szintén feltölthetjük, de helyben meg is írhatjuk. Megadhatunk hasznos linkeket, majd a biztonsági beállítások következnek, és kész is a saját weboldalunk, melyet az eOldal szerkesztőfelületén keresztül tarthatunk karban.

TV24.hu
A TV24 nem hagyományos értelemben vett online tévéújság, inkább egy érdekes magazin, tele tartalommal: hírek, interjúk, tévés újdonságok, kritikák, szavazások teszik színessé a műsorajánlót. A kezdőlapon baloldalt találjuk a nap top műsorait, de természetesen saját tévéújságot is összeállíthatunk: a saját beállítások szerkesztése gombra kattintva mi magunk állíthatjuk össze az igényeinkhez szabott tévéújságot, melyet aztán elmenthetünk, hogy újabb belépésnél is emlékezzen rá a böngésző; választhatjuk a tartós mentést is, ekkor nem csak saját, de idegen gépről is az általunk összeállított műsorújság jelenik majd meg. A műsorokat egyébként tematikus és idő szerinti bontásban is kérhetjük, tehát teljesen igényeinkhez szabhatjuk az oldalt. A fő menüpontok téma szerint csoportosítják a műsorokat, rájuk kattintva például láthatjuk, aznap hol, milyen sorozatok, vagy akár ismeretterjesztő műsorok lesznek. De nézhetünk filmajánlókat, olvashatunk mozis híreket, sőt akár jegyet is vásárolhatunk online.

Netpincér.hu
Kaját kéne rendelni, de nem tudod, hol van a közeledben jó étterem, ahol kiszállítás is van? A Netpincér.hu oldalon szinte az összes hazai étterem és ételfutár cég megtalálható. Az oldal valójában közvetít az ételre vágyó felhasználó és az étterem között: ha beállítjuk, milyen címre kérjük a rendelést, a Netpincér megmutatja, mely éttermek érhetők el a közelben. Végigböngészhetjük a teljes étlapot, összeállíthatjuk a rendelést, sőt, akár előre ki is fizethetjük, mivel az oldalon kártyás fizetésre is van lehetőség. A Netpincér emellett az egész országra kínál térképes étterem, reggeliző hely és gyorsétterem keresőt, és ezen az oldalon foglalhatunk asztalt a Torkos csütörtökön is.

Olcsóbbat.hu
A 2005 óta működő Olcsóbbat.hu az első boltértékelési rendszerrel is felszerelt vásárlást segítő, ár-összehasonlító oldal Magyarországon. A kínálatában szereplő (elsősorban műszaki, háztartási és szórakoztató-elektronikai termékek) közül a felhasználó könnyedén megtalálja a legolcsóbb terméket. A portál egyszerűen, átláthatóan működik, elég ha a keresőbe beírjuk a termék nevét, vagy a kategóriát megnyitva megkeressük, a minket érdeklő árut. Sőt, az olcsóbbat révén még pénzt is lehet keresni: aki rendelkezik weboldallal vagy bloggal, és csatlakozik az Olcsóbbat partnerprogramjához, pénzt kereshet. Az oldalon elhelyezett Olcsóbbat.hu termékajánló dobozban a partner által beállított - és az oldalhoz leginkább passzoló - termékek jelennek meg. Ha a látogatók rákattintanak az ajánlott termékre, a kattintás után jár a pénz.

Starmusic.hu
A Starmusic magyar internetes rádió öt csatornán kínál különböző stílusban összeállított zenehallgatást kínál. Top40, a 80-as 90-es évek slágerei, kívánságműsor, szerelmes dalok és magyar előadók dalait hallgathatjuk. A kissé talán elavult weblapon a zenehallgatás mellett zenei híreket is olvashatunk, van játék és szavazás, slágerlista, évfordulók, programajánlók és online szerkeszthető kívánságműsor is található az oldal kínálatában.

Térkép24.hu
A Térkép24 egy kicsi, gyorsan, egyszerűen használható útvonaltervező. Előnye, hogy gyorsan betöltődik, és nagyon egyszerű a kezelése: a bal oldalon beírjuk az indulás és érkezés címét, kiválasztjuk, hogy autóval, vagy gyalog szeretnénk-e menni (sajnos tömegközlekedés és biciklis opció egyelőre nincs) majd az útvonaltervezés gombra kattintunk. A kapott útvonalat aztán nyomtathatjuk, továbbküldhetjük e-mailben, vagy akár meg is oszthatjuk. Az oldalon van még cím és érdekes hely kereső: itt kereshetünk a klasszikus módon, cím alapján, de úgy is, hogy beírjuk a látnivaló nevét (például kilenclyukú híd) vagy a GPS koordinátáit adjuk meg.

Traff.hu
A magyar nyelvű Traff.hu a gyerekeket tanítja meg a biztonságos közlekedés alapjaira. Teszi mindezt kedves, vidám, mesés formában, így játszva megy a tanulás. A honlap különlegessége, hogy minden mesét, feladatot felolvas, így azok a kicsik is használhatják, akik még nem tudnak olvasni. "Ha az itt tanultaknak köszönhetően akár csak egyetlen kisgyerek is elkerül egy balesetet, már nem dolgoztunk hiába." Ez az oldal készítőinek hitvallása. A traff.hu a Traffok világába kalauzol el. Nem Verdák, nem Kicsi kocsik, hanem Traffok. Az oldalra belépve egy könyvespolcot találunk. Legfelül a mesék, alatta a játékok (feladatok) míg legalul az elnyert díjak kapnak helyet. A tanulást a mesék meghallgatásával kezdi a gyerek, ezt követően megoldja a kapcsolódó feladatokat, így rögzülnek az ismeretek. Ha ügyes volt (és mindig az) trófeát kap jutalmul. Ahogy egyre több és több feladványt old meg, úgy kap egyre nagyobb és díszesebb trófeát, míg végül tele lesz az alsó polc díjakkal. A mesék és játékok világában saját Traffal kalandozik a gyerek. A barátságos ábrázatú kicsi kocsit első belépéskor egyszerű sablonokkal kell felépíteni, a kész autó kap egy rendszámot, melyet a megadott e-mail címre küld a rendszer. (Itt kell egy kis segítség a szülő részéről.) Ha a rendszámot visszaigazoljuk, a tulajdonképpeni regisztráció aktiválódik, a gyerkőc pedig teljes jogú tagja lesz a Traffok közösségének.

Menetrendek.hu
A közlekedésben nyújt nagy segítséget a Menetrendek.hu. Az oldalon megtaláljuk a Volán társaságok, a MÁV a BKV, a Malév és a Mahart teljes menetrendjét. Az oldal átdob a közlekedési társaságok saját honlapjára, kivéve a Volán menetrendet: itt egyébként a dátum alapján állítható és átszállással bővíthető kereső mellett hasznos információkat találunk: díjszabásokat, a helyi volántársaságok honlapjainak linkjeit, (ez utóbbi például azért hasznos, mert ha idegen városba utazunk, és a helyijáratokat szeretnénk használni, a honlapon előre megnézhetjük melyik járat honnan, hová indul és esetleg megúszunk egy taxizást) és külön kigyűjtve telefonos elérhetőségüket is megtaláljuk. Az oldal a gyengénlátók számára optimalizált változatban is használható.

Nincsenek megjegyzések: