Oldalak

2010. május 17., hétfő

Borsodi Tájház - Edelény

Borsodi Tájház táblájaA Borsodi Tájház Edelény város és a Bódva völgye regionális múzeuma. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, a művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. 2000 júniusától helyet ad a Borsodi Földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének is. Fenntartója Edelény Város Önkormányzata, működtetője a Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum (István király útja 49. Tel. 48/525-080).
Borsodi
 TájházHárom porta lakóház- és gazdasági épület-együttesét foglalja magába. A lakóépületek és a fennmaradt gazdasági épületek a Bódva menti népi építészet szinte érintetlenül megmaradt reprezentánsai. A száz holdon gazdálkodó kisnemes Szathmáry-Horkay család portáját - a múzeumegyüttes első egységét - 1987-ben vásárolta az akkori Városi Tanács múzeumi célra (Borsodi út 155.). A Szűcs-Kiss-Szarka középparaszti "amerikás" család háza (Váralja u. 1.) 1997-ben került a város tulajdonába vásárlás útján. A valaha három családnak otthont adó kisnemes Vadászy-család portáját (Váralja u. 2.) 2000-ben vásárolta meg az önkormányzat az örökösöktől. A porta egy részéből, két rossz állapotban lévő épület lebontása után parkolót alakítottak ki.
Belső udvarA Szathmáry-Horkay-ház az 1860-as évekből származó épület. 1909-ben történt felújításával nyerte el mai formáját. A hagyományos háromosztatú ház falait megemelték, utcai frontjára új, nagyméretű ablakok, stukkódíszek kerültek, új bejárati ajtóval látták el és udvari frontján oszlopsor (gang) épült mellvéddel. A gangról nyílik a nagykamra is. Végében két bejáratos istálló épült. 1994-ben a rossz állapotban lévő istállót lebontották, helyére 1999-ben egy ugyanolyan tömegű nyitott fedélszékes épületrész készült a földvári ásatás bemutatására, előtérrel, vizesblokkal. Az udvar másik oldalán, az utcai fronton 1913-ban szép, "egyiptomi" oszlopfős nyári konyha épült szabadkéménnyel, alatta téglaboltozatos pincével. A szabadkéményt 1960-ban elbontották, kemencéjét a gangon alakították ki. Végében van a pincelejáró és az egykori kocsiszín és sertésólak helyén kialakított féleresz, mely vendégfogadásra szolgál.
A múzeum kiállításai:
A múzeumi gyűjtőmunka 1988 tavaszán kezdődött. 1991 pünkösd vasárnapján nyílt első néprajzi kiállítása a Szathmáry-Horkay-ház szobáiban. Adományozás, vásárlás révén gyarapodott sok-sok utánajárással, odafigyeléssel. Kiállításai állandó és időszaki jellegűek, híven tükrözik a gyűjtőkört.
Népi lakáskultúra a Bódva mentén
Egy középparaszt család életkörülményeit bemutató kiállítás a néprajzi tárgyi gyűjtemény anyagából. A Szarka portán látható a tiszta szoba, a nagykonyha, a nyári konyha és a kiskomora berendezése.
Egy kisnemes család tisztaszobája
A Horkay-ház első házában a család néhány eredeti bútorával a népi lakáskultúrából a polgári lakáskultúrába való átmeneti kettősség állapotát igyekszik tetten érni. Emlékezés a vidék kisnemesi múltjára, kultúrájára.
Népi gazdálkodás, műhelyek
A porta gazdasági épületeiben a gazdálkodás számos eszköze látható. A Bódva mente kézműves hagyományainak, mesterembereinek emlékére készültek, bemutatóhelyként az ipartörténeti anyagokból rendeződtek.
Kovácsműhely
A Szarka-ház szénarakodójából kialakított gépészkovács-műhely Hodossy Gyula szakmai segítségével több töredék műhely szerszámanyagából készült. A kovácstermékek saját gyűjtésből származnak. Működőképes műhely.
Kádárműhely
A Szarka-ház istállójában látható Galkó Péter edelényi mesternek a család által 1999-ben adományozott műhelye, mely Krizsán Lajos szakértő segítségével és kiegészítésével látható.
Cipészműhely
Több edelényi mester; Korbély István, Laczkó József, Szabó József, Vincze Gábor műhelyének megmaradó berendezése került a múzeumba. A Horkay-ház nagykomorájának sarkában berendezett műhely híven adja vissza a hangulatot.
A borsodi földvár
A borsodi földvár - egy államalapítás kori megyeszékhely. Kiállítás az 1987 és 1999 közötti ásatási anyagából.
Két részletből áll: az első bemutatja a X. századi település mindennapjait, lakóházakat, élet- és gazdasági módját; a második a XI- XIII. századi megyeszékhely életét, az egyházi és világi közigazgatás rendszerét.
Rendező: Dr. Wolf Mária.
Technikai rendezői: Kozmáné Bányi Judit, Bánfalay Ferenc.
A feltárást és a kiállítást Edelény Város Önkormányzata anyagi támogatásával valósították meg.
A múzeum különgyűjteményei
Az alapállományon kívül különgyűjteményekkel is rendelkezik, melyek története sajátos.
Kachelmann-textilgyűjtemény
1996-ban ajándékozta a múzeumnak Kachelmann Róbert. Nagyapja, Kachelmann Walter erdészeti főmérnök volt Coburg hercegnél a századfordulón, a századelőn. A nagycsaládban illett nagyon szépen kézimunkázni. Kachelmann Róbert évtizedeken át gyűjtötte a nagynénik s a rokonság legkülönbözőbb korú, technikájú kézimunkáit, melyekhez vásárolt és hozzáértéssel rendbe is tette. Így e gyűjtemény az elmúlt 200 év kézimunkáinak tárháza. Főként polgári lakástextilek, viseleti darabok, de jelentős a népi szőttes és vászonhímzés része is. Értékes része a vertcsipke anyag. Az együttest saját gyűjtéssel is gyarapítjuk. Több mint 200 kötetes kézimunkakönyvtár tartozik hozzá, több nyelven. Jól egészíti ki a Wagner hagyaték kézimunka üzlet sablongyűjteménye, berendezése.
A Hodossy család csengő-, kolomp- és kampógyűjteménye
Az Edelénybe települt család több generáción keresztül, a hagyományos kovácsmesterség mellett készítette a pásztoremberek számára ezeket az eszközöket. Az ajándékozás és vásárlás révén főként apa és fia, Hodossy Lajos (1892-1979) és Hodossy Gyula (mindketten a Népművészet Mestere cím
tulajdonosai) legkülönbözőbb típusú, méretű termékei láthatók állandó kiállításként a Szarka-ház hátsó házában. Megrendelésre, vásárokon ellátták az ország nagy részét, még a szlovákiai pásztorembereknek is szállítottak.
Bódva-völgyi Könyv- és Könyvtártörténeti Gyűjtemény
Hányatott sorsú anyag. Gyűjtését a városi könyvtár korábbi vezetői Slezsák Imre és Augusztinyi Béla végezte. Először Trízsben, majd Égerszögön volt látható. 1998-ban a borsodi Ragályi Tamás fiókkönyvtárban nyert elhelyezést.
Annak megszűntével, 1999 telén került a múzeumba. Újabb része raktárban van, régi anyaga Olvasóköri szoba a két világháború közötti időszakból címmel a Horkay-ház utóházában látható. Régi népkönyvtári bútorok, eszközök.
Könyvállománya is jelentős. Kalendárium-, imakönyv- és bibliagyűjtemény, díszalbumok és régi folyóiratok. Itt található a finkei körjegyzőség könyvtára és több magánkönyvtár megmaradt része.

Nincsenek megjegyzések: