Oldalak

2010. május 15., szombat

Villányi bormúzeum

Már a borszeretô rómaiak foglalkoztak itt szôlôtermesztéssel, melyet a hegységtôl délre talált ásatási maradványok is bizonyítanak. A honfoglaló magyarok buzgón folytatták a római tradíciót, és XIII. századtól már írásos emlékek, oklevelek említik az elsôrangú szôlôtermesztési körzetet.
E távoli múltba visszanyúló kultúra írásos és tárgyi emlékeit gyûjtötte össze a Bormúzeumban a Szôlô-Bor Kft. Villány.
Az épület és a történelmi pince valaha a villányi születésû és világhírû szôlônemesítôé, Teleki Zsigmondé volt, akinek emlékét ôrzi ma a hajdani présház több tárlója is.
A XIX. századi szôlôprések, kádárszerszámok, szôlômûvelési és pince eszközök, a híres villányi vörösbor készítésének hagyományos eszközei mellett, gazdag írásos anyag mutatja be a borvidék történetét különleges és esztétikus formában.
A szakmai vezetôvel megtekinthetô gazdag szôlészeti kiállítás mellett, szervezett csoportok számára hangulatos rendezvények keretében a borvidék legjobb tájjellegû minôségi és különleges minôségû borainak, pezsgôinek, múzeumi borainak megismerésére és vásárlására nyílik itt lehetôség.
Az ódon hangulatú pince a helyszíne a Villányi Borrend látványos avatási ceremóniájának. A borrend lovagjai a villányi bor minôségének kiválóságát hírdetik és ôrzik Magyarországon és külföldön egyaránt.
A Villányi Bormúzeum, mely Magyarországon hangulatában és tartalmiságában egyedülálló létesítmény, emlékezetes élményt nyújt minden idelátogató érdeklôdô számára!


Nincsenek megjegyzések: