Oldalak

2010. május 25., kedd

KÉKI

Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Budapest (KÉKI)

Postacím: 1022 Budapest, Herman Ottó u. 15.
E-mail cím: keki@cfri.hu
Telefon: 06 1 355 8244
Az Intézet feladatai:

Az élelmiszer-biztonság biológiai és kémiai rizikófaktorainak kimutatását és a teljes élelmiszerláncban történő nyomon követését, valamint a lehetséges negatív hatások megelőzését szolgáló biológiai illetve bioanalitikai kutatások.
Új analitikai módszerek kidolgozása különös tekintettel az élelmiszer-ellenőrzés és az élelmiszer-biztonság követelményeire.
Élelmiszer-összetevők biokémiai és élettani összefüggéseinek kutatása a korszerű, egészséges táplálkozás szempontjából.
Korszerű kímélő technológiák kutatás-fejlesztése jó minőségű magasabb hozzáadott értékű versenyképesebb termékek előállítása céljából
Az élelmiszer-biztonsági stratégia, a kockázat-kezelés és -kommunikáció megalapozását szolgáló társadalmi-gazdasági elemzések.
Az intézetet 1959-ben alapították. Az eltelt évtizedek során az intézet kutatási területe sokat változott a tudomány fejlődésének megfelelően. Jelenleg a KÉKI az élelmiszer-tudomány területén végez alap- (alapozó), alkalmazott és adaptációs kutatásokat, valamint kísérleti fejlesztéseket. A kutatási főirányok a korszerű élelmiszer előállítás tudományos megalapozását célozzák, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra és az egészséges táplálkozás iránti igényre, valamint a környezetkímélő és energiatakarékos technológiák, az élelmiszeripari környezetvédelem és a fogyasztók egészség védelmének kérdéseire, továbbá a Magyar Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Stratégiával és Programmal kapcsolatos társadalmi, gazdasági elemzésekre. Hatósági élelmiszer-ellenőrzést és minőségbiztosítást segítő analitikai módszereket fejlesztünk és méréseket végzünk. Közreműködünk új technológiák ipari bevezetésében és termékfejlesztésben. Aktívan részt veszünk az élelmiszer-tudományi közép- és felsőfokú oktatásban is.

Nincsenek megjegyzések: