Oldalak

2010. május 25., kedd

EU pénzügyi rendszer

Az eurorendszer

Tagjai

A Központi Bankok Európai Rendszerét (KBER) létrehozó jogszabályok – az Európai Közösséget létrehozó szerződés (EK-szerződés) és a KBER alapokmánya – megfogalmazásakor abból a feltevésből indultak ki, hogy az összes EU-tagállamban bevezetik majd az eurót, és ebből eredően a közös pénznemmel kapcsolatos minden feladatot a KBER lát majd el. Addig azonban, amíg mindenhol be nem vezették az eurót, elsősorban az eurorendszer látja el az említett feladatokat. Az „eurorendszer” fogalma tehát megkönnyíti az euroövezeti központi banki tevékenység struktúrájának értelmezését.
Az eurorendszer az euroövezet központi bankjainak rendszere. Tagjai:
  • az EKB és
  • az eurót mint közös pénznemet használó 16 EU-tagállam nemzeti központi bankjai (NKB).
Az eurorendszer ekképp a KBER alrendszere. Mivel az EKB elvi-stratégiai döntései, például a monetáris politikai döntések természetesen csak az euroövezeti országokra érvényesek, valójában az eurorendszer az, amely az euroövezet központi banki funkcióit csapatmunkában ellátja. Más szóval az EKB és az NKB-k együttesen veszik ki részüket az eurorendszer közös céljainak megvalósításából.

Miért rendszer és nem csupán egyetlen központi bank?

Az európai központi banki tevékenység rendszerkeretek közt történő szerveződésének három fő oka van:
  • Az eurorendszer működése az NKB-k meglevő kompetenciáin, intézményi felépítésén, infrastruktúráján, szakértelmén és kitűnő operatív lehetőségein alapul. Több központi bank az eurorendszerbeli funkciói mellett további feladatokat is ellát.
  • Mivel az euroövezet földrajzilag nagy területet foglal magában, és mivel a nemzeti bankszektorok és a központi bankok kapcsolata hosszú múltra tekint vissza, az tűnt megfelelő megoldásnak, hogy a hitelintézetek minden tagállamban hozzáférési lehetőséget kapjanak a központi banki rendszerhez.
  • Mivel az euroövezet számtalan nemzetet, nyelvet és kultúrát foglal magában, az eurorendszerhez való hozzáférési pont szerepét az NKB-k (nem pedig egy nemzetek fölötti szervezet) képesek a legjobban betölteni.
Az eurorendszer küldetési nyilatkozata az EKB honlapján olvasható: www.ecb.europa.eu/ecb/orga/escb/html/mission_eurosys.hu.html.

Nincsenek megjegyzések: