Oldalak

2010. október 8., péntek

Banki számlacsomag választás...

A banki számlacsomagok között legalább olyan nehéz kiigazodni, mint a mobiltelefon- tarifákban. Anélkül ugyanis, hogy ne mérnénk fel kellő tudatossággal bankolási szokásainkat, nem lehet optimális számlacsomagot és bankot választani. A felmérések szerint a lakosság ma már jóval érzékenyebb a számlavezetési költségekre, mint néhány éve, figyelnek a díjakra, jutalékokra.

A számlavezető bank kiválasztásánál, illetve a váltásnál döntő szempont a költségek, különösen az állandó költségek alakulása. Jellemzően a legfontosabb a számlavezetési díj mértéke, valamint havi egy-két díjmentes készpénzfelvétel lehetősége.

A legolcsóbb csomag megtalálása korántsem egyszerű feladat. Hiszen a havonta fizetendő összeg nagyban függ attól, hogy az ügyfél mire szeretné használni a folyószámláját. Ha valaki csak közüzemi díjakat egyenlít ki, és néha pénzt is vesz fel, annak más csomagot érdemes választania, mint annak, aki folyamatosan utalgat.

Jelenleg négy pénzintézet kínál a nevében is nulla forintos bankszámlacsomagot: a CitiBank, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit. Közös jellemzőjük, hogy a legnépszerűbb tranzakciókat - számlavezetés, saját ATM használata, internetes átutalás, csoportos beszedési megbízás - díjmentessé teszik, amennyiben megfelelő összegű átutalás érkezik havonta a számlára. A legkevesebbet az ingyenesség fejében a Raiffeisen várja el: a KSH szerinti havi átlagbérnél is kisebb összeg, akár 120 ezer forint érkezése is elegendő.

A másik három pénzintézet 150 ezer forintnyi havi jóváírást vár el: a K&H-nál ez akár három adagban is érkezhet, a CitiBank pedig az október végéig élő akciójában számlát nyitó ügyfeleinél megelégszik azzal, ha két részletben teljesül e feltétel. Az UniCreditnél pedig ha legalább 75 ezer forint érkezik a számlára, akkor csak 275 forint számlavezetési díjat számolnak fel. A legszigorúbban a CitiBank bünteti, ha a nulla forintos csomag feltétele nem teljesül. Ebben az esetben a havi zárlati díj 3500 forint lesz, bár az ügyfelek az ingyenes tranzakciókat ekkor is igénybe vehetik.

A díjmentesség ugyanakkor a tranzakcióknak csak meghatározott körére érvényes: szinte mindegyik csomagnál továbbra is fizetni kell azokért a szolgáltatásokért, amelyeket a bankfiókban végzünk. Így aki nem használ internetbankot, annak komoly díjakkal kell számolnia az eseti és állandó átutalási megbízások terén.

A nulla forintos csomagok persze egyre népszerűbbek. Jól mutatja ezt a CitiBank példája: az ingyenes számlacsomagot Magyarországon először bevezető pénzintézetnél csak az elmúlt évben 59 százalékkal nőtt az ügyfelek száma a kedvezménynek köszönhetően. A K&H Banknál pedig ötvenezer új ügyfelet regisztráltak a Zéró bankszámla tavaly augusztusi bevezetése óta.

De még az ingyenes számlacsomagok esetében is számolni kell azzal, hogy a havi egy vagy két készpénzfelvételt leszámítva sokba kerülhet a nem a bankhoz tartozó ATM használata. Általában 250 és 477 forint között szóródik az idegen automata használatának ára, gyakran a felvett összeg függvényében.

A nem a bank által üzemeltetett automatából történő pénzfelvételt az OTP bünteti a legszigorúbban. Összegtől függetlenül is 830 forintot kell fizetnie annak, aki lusta keresni egy OTP-s automatát.

Arra viszont vigyázni kell, hogy ne ragadjunk bent egy valamikor még jó feltételeket kínáló számlacsomagban. A felsorolt kedvezmények közül több csak a banki promóciók idejéig él.

A számlaváltás nehézségei
Ha egy kedvezőbb ajánlat miatt más bankhoz visszük át a folyószámlánkat, a számlaszerződést írásbeli nyilatkozattal kell felmondani - figyelmeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Tehát a számla lemerítése, vagy az a tény, hogy már nem használjuk a számlát, nem szünteti meg a szerződést.
Ez személyes ügyintézést igényel, általában egy formanyomtatvány kitöltésével történik. A számla megszüntetése egyes bankokban díjköteles.
A felügyelet honlapján egy bankszámla-kalkulátor is segít valamelyest kiigazodni a pénzintézetek ajánlatai között.(f:HetiVálasz.hu)

Nincsenek megjegyzések: