Oldalak

2010. október 1., péntek

Szőlőkivágási engedély novemberben...

Novemberben döntenek szőlőtőkék sorsáról
Több mint ötezer hektár szőlő-termőterület kivágásának támogatását engedélyezheti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), de az erre szánt összeget még nem határozta meg az Európai Unió Bizottsága. Korábbi adatok szerint az unió hektáronként egymillió forinttal és szőlőtelepítési joggal honorálja a kivágást.

Az idén utoljára igényelhető segítségre még augusztusban lehetett kérelmet benyújtani az MVH-hoz, ahová mintegy 4400 igény érkezett. A gazdálkodók közel 2500 hektárt számolnának föl. Az elmúlt évekről a támogatási keret kimerülése miatt áthozott kérelmekkel együtt így a kivágásra szánt ültetvényterület nagysága meghaladja az 5500 hektárt.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal folyamatosan végzi a kérelmek feldolgozását, de a helyszíni ellenőrzések döntő része még hátravan, mivel az EU Bizottsága később hoz döntést arról, hogy pontosan mekkora összeget biztosít e célra a tagállamoknak. Az MVH is csak november 15-ét követően kezdheti meg a kivágási engedélyek postázását. Az igénylők számára költségmegtakarítást eredményezett, hogy idén nem kellett tulajdoni lapot mellékelniük a kérelemhez, mivel a jogviszonyok ellenőrzéseit az MVH más úton végzi el.(f:sikeres.hu)

Nincsenek megjegyzések: