Oldalak

2010. június 24., csütörtök

Bővülő mezőgazdasági termékek...

Újabb magyar földrajzi árujelzőkkel gyarapodott a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek uniós nyilvántartása
Újabb magyar földrajzi árujelzőkkel gyarapodott a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek uniós nyilvántartása
Újabb magyar földrajzi árujelzőkkel gyarapodott a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek uniós nyilvántartásaAz Európai Bizottság 2010. június 19-én bejegyezte a „Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász” és a „Gyulai kolbász/Gyulai pároskolbász” elnevezéseket az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg 900 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek közül több mint 100 húsipari terméket jelöl.

A nyilvántartásba való bekerülés, azon túl, hogy védelmet biztosít az elnevezés használatával való visszaélések ellen, az azonos közösségi szimbólum révén beazonosíthatóvá és a köztudatban is egyenértékűvé teheti a hazai termékeket olyan híres, közismert eredetű termékekkel, mint a pármai sonka, a nürnbergi kolbász vagy a bolognai mortadella. A szimbólum jelenléte ugyanis valamennyi európai fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a termék sajátos jellege annak földrajzi származásából fakad, ezáltal az nagyobb bizalmat élvez.

A bejegyzés napjától kezdődően a híres magyar kolbászok csomagolásán, címkéjén már feltüntethető az „oltalom alatt álló földrajzi jelzés” megjelölés, illetve a következő uniós szimbólum:

A bejegyzés eredményeként az uniós nyilvántartás immár hat magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A két kolbász mellett a Szegedi (téli)szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Hajdúsági torma és a Makói (vörös)hagyma szerepel a nyilvántartásban.
Forrás: VM - Élelmisrlánc-elemzési Főosztály. 2010.06.24.

Nincsenek megjegyzések: