Oldalak

2010. június 26., szombat

Klorofill...

Mi ez és honnan származik?

A klorofill (úgyis mint Chlorella vagy Wheat Grass) a B-12 vitamin kémiai rokona, és a növények leveleiben található meg. A klorofill teszi lehetővé a növények számára, hogy a napfényt energiaként hasznosítsák, és ez adja zöld színüket is.

Sokan hiszik, hogy a klorofill klórt tartalmaz, de ez csak egy téves hiedelem. A klorofillben nincs klór, a nevében szereplő „kloro” görög szóból ered, mely sárgászöldet jelent.

A klorofill leginkább zöld leveles zöldségekben, pl. spenótban található meg, valamint az olyan zöldségekben, mint a brokkoli vagy a spárga.
Hogyan működik és milyen kutatások támasztják alá működését?

A növények a klorofillt arra használják, hogy a napfényből számos összetett kémiai reakción keresztül végük energiát nyerjenek, az állatoknak pedig az ételek megemésztéséhez és az ásványi anyagok felszívódásához van rá szükségük.

A klorofill erős antioxidáns, és méregtelenítő anyagként is használható. Kitisztítja a vért, gyógyítja a szöveteket és megelőzi a rákot, mivel a káros anyagokat, a szabad gyököket kitisztítja szervezetünkből. 1,2 A májban pedig elősegíti a vörösvérsejtek termelődését.

Rákmegelőző hatásain felül a káros baktériumok elpusztítására is alkalmazzák, és gyakran adják rágógumikhoz is a rossz szájszag kiküszöbölése érdekében.

A klorofill gyomorra gyakorolt előnyös hatásait régóta ismerik, így szorulás és hasmenés esetén is alkalmazzák.
Mikor van rá szükség és mik a hiánytünetei?

A klorofill fogyasztásának bárki hasznát láthatja.

A szennyezésnek és a felgyorsul életritmusnak mindannyian áldozatai vagyunk. A klorofill segíthet megszabadulnunk a káros szabadgyököktől, és megvédheti szöveteinket és szerveinket az ezek által okozott károsodásoktól.

Mi több, ha éppen sérülésből lábadozunk, a klorofill felgyorsíthatja a gyógyulást, mivel képes a baktériumokat elpusztítani. Így fontos szerepet játszhat a különféle fertőzések megelőzésében.

Ha immunrendszerünk legyengült, pl. az életkor előrehaladásával vagy akár valamilyen betegség következtében, a klorofill segíthet annak megerősítésében. Az egészséges izmok az immunrendszer egészségi állapotára közvetlen hatással vannak. A szabadgyökök és a baktériumok az izomtömeget vámolják meg, ami legyengíti immunrendszerünket is.

Mivel elősegíti a vörösvérsejt képződést, a klorofill elősegítheti az izomtömeg növekedést, így előnyös lehet a nehézatléták számára is. Az anabolikus szteroidok is többek között a vörösvérsejt termelődésének megnövelésén keresztül növelik a fehérjeszintézis mértékét, mely az izomtömeg növekedését segíti elő.

A klorofill immunrendszert erősítő és védelmező tulajdonsága ideális edzés utáni kiegészítővé teszi azt. Az izomszövetek az edzés utáni oxidatív stressznek vannak leginkább kitéve, a regenerálódás pedig nem jöhet létre szabadgyökök jelenlétében. Mivel antioxidáns hatása is van, a klorofill megszabadíthat bennünket ezektől a káros anyagoktól, biztosítva az edzés utáni növekedés teljes zavartalanságát.

Nincsenek megjegyzések: