Oldalak

2010. június 13., vasárnap

Vízszivattyúk...

Vízzel kapcsolatos gondjaink kétfélék lehetnek: vagy nincs víz, vagy túl sok víz van. Az előbbi esetben vízellátó rendszerre, az utóbbi esetben vízmentesítő rendszerre van szükség, mindkettőhöz elsőként a vízszivattyút kell kiválasztani. Mielőtt szivattyút vásárolna, néhány szempontot érdemes figyelembe venni.
I. Vízellátás
Akár háztartása vízellátásához, akár kertje, kisgazdasága öntözéséhez keres szivattyút, elsőként kútja típusát, vízmélységét, vízhozamát kell meghatározni.
Amennyiben a víz szintje - a szivattyú helyétől mérve - nem mélyebb, mint 8 méter, felszíni szivattyúval tudja megoldani a vízkivételt. A felszíni szivattyúk lehetnek önfelszívók ("gázos", levegős vizet is szállítanak) vagy ráfolyásos rendszerűek (csak levegőtől mentesített, "feltöltött" állapotban indíthatók el). A felszíni szivattyúkat a vízpárától, befolyó víztől védeni kell.
Amennyiben a víz szintje 8 méter alatt van, búvárszivattyút használhat vízkivételre, amelyek azonban csak 100 mm-nél nagyobb átmérőjű kutakba telepíthetők.
Mindkét szivattyútípusnak alapvetően háromféle szerkezeti felépítése lehet:
1. Periférikus járókerekű szivattyú: síklapokkal határolt egy vagy több járókerék biztosítja a víznyomást és vízhozamot. Emelőmagasságuk 30-110 m, vízszállításuk 2-4 m3/óra között lehet. Ezek a típusok igényesek, hosszú élettartamot csak homok-, agyagszennyezéstől mentes, tiszta vízben várhatunk tőlük. A felszíni változatot célszerű ezért előszűrővel védeni, a búvármotoros típusoknál erre sajnos nincs mód, ezért a vásárlásnál ezt a szempontot figyelembe kell venni.
2. Zárt lapátos szivattyú: egy- és többfokozatú változatban kaphatók, radiális vagy félaxiális járókerekekkel. Igen nagy választékuk, emelőmagasságuk és vízhozamuk változatossága biztosíték arra, hogy megtalálja köztük az igényeinek leginkább megfelelő típust. Homoktűrésük lényegesen kedvezőbb, mint az előző típusnak, 5-10 g/m3 homokszennyeződést még jelentős károsodás nélkül elviselnek. (Sőt egyik speciális típusa - csak búvárszivattyú változatban - 300 g/m3 homokszennyeződést is tartósan elvisel.)
3. Nyitott lapátkerekes szivattyúk: főként robbanómotorral szerelt szivattyúk között találunk ilyen típusút. Kisebb emelőmagasságukhoz (általában 25-35 m) igen nagy vízszállítás tartozik (akár 1000 l/perc felett).
Vízellátó rendszer kiépítésére két megoldás kínálkozik:
1. Nyomáskapcsolóval szabályozott vízellátó rendszer. Fő egységei: szivattyú, nyomáskapcsoló, mérőóra, kiegyenlítő tartály. A fent ismertetett szivattyúfajták bármelyikével felépíthető (kivéve a robbanómotoros szivattyúkat). A nyomáskapcsoló 1-5 vagy 2-12 bar között állítható. A nyomáskapcsoló típusa szerint 0-6 vagy 0-12 bar értékű nyomásmérő órát kell a rendszerbe felszerelni. Kiegyenlítő tartályként előfeszített gumimembrános tartályt célszerű választani, amelynek nagyságát a kis mennyiségű vízkivételek gyakorisága határozza meg. Nyomócsőnek (és felszíni szivattyúnál szívócsőnek) legalkalmasabb a KPE cső, hosszú élettartama és könnyű szerelhetősége miatt. A szivattyú rögzítését az aljzathoz vagy a kiegyenlítő tartály erre kialakított helyéhez csavarozással (felszíni szivattyú), illetve műanyagból készült függesztőkötéllel (búvárszivattyú) lehet megoldani.
2. Elektronikus nyomás-vízáramlás kapcsolóval szabályozott vízellátó rendszer. Fő egységei: szivattyú, áramláskapcsoló (kiegyenlítő tartály nem feltétlenül szükséges). Főként zárt lapátos, egy- vagy többfokozatú szivattyúk irányítására alkalmazható áramláskapcsoló. A kapcsolón csak a bekapcsolási nyomáshatár szabályozott (1,5-3,5 bar), a kikapcsolás a vízáramlás megszűnésének érzékelésekor történik. Előnye ennek a rendszernek, hogy az áramláskapcsoló a szivattyú irányításán túl védi is azt a szárazon futástól, és motorvédelmet is biztosít, így kisebb vízhozamú kutaknál egyéb (pl. úszókapcsolós) szárazon futás elleni védelemre nincs szükség. Hátránya lehet, hogy túl nagy nyomású szivattyú felszerelésekor ("túlbiztosított" rendszer) a csővezeték teherbírása esetleg nem elegendő a nagyobb rendszernyomás elviselésére, így csőtörés következhet be, ezért ennél a rendszernél fokozottan ügyelni kell a szivattyú kiválasztására.
Ha minden szempontot figyelembe véve, helyesen és gondosan választja meg a szivattyút és tartozékait, nem épít a rendszerbe oda nem illő terméket, évekig gond nélkül üzemeltetheti, ami jelentős megtakarítást eredményez háztartásának.
II. Vízmentesítés
A vízmentesítő szivattyúk nagy mennyiségű vizet, kis nyomáson, rövid idő alatt juttatnak el egyik helyről a másikra. Tiszta csapadékvízre, szennyezett vízre és kommunális szennyvízre kifejlesztett típusaik vannak. Ezen szivattyúk egyike sem alkalmas öntözésre vagy házi vízellátásra, kis nyomásuk miatt ugyanis nem szűkíthetők, nem fojthatók. Szerkezeti kialakításuknál fő szempont a magas kopásállóság és korrózióállóság elérése. Felépítésük általában robosztus, legtöbbször beépített úszókapcsolóval ellátottak, sokféle lapátkerékkel készülnek, ami megkönnyíti a vízszennyezettség típusa szerinti választást. Legegyszerűbb típusaival szerelőaknák, összefolyók, ciszternák víztelenítését biztosíthatja. Darabolókéses, vortex lapátos, egycsatornás változatai a csatornába való szennyvízátemelést szolgálják. Egyes típusaik tartályba építve is kaphatók, így a ház belső terében, pl. a fürdőszobában is elhelyezhetők.
A választható szivattyútípust elsősorban a szennyezettség típusa és az átszivattyúzandó víz mennyisége határozza meg, ezért különösen ajánlott a választásnál szakember segítségét kérni, mivel az átemelő rendszer helytelen kiépítése igen kellemetlen problémákat okozhat. A tiszta vizet szállító szivattyúknál nagyobb karbantartási igényük miatt célszerű már a vásárlásnál tájékozódni arról, hogy a kiválasztott típus javítható-e, ill. biztosított-e az alkatrészek utánpótlása.
Bármely célra szeretne szivattyút vásárolni, elsődleges szempont kell, hogy legyen a minőség, hiszen vízellátó vagy vízmentesítő rendszerét nem egy-két évre tervezi, annak hosszú évekig ki kell szolgálnia Önt. Vásárlás előtt érdemes érdeklődni a jótállási és szervizelési feltételekről is, és mindezt figyelembe véve választani a tengernyi szivattyútípus közül.
(f: agraragazat.hu,Hafiek Mária és Bancsók Miklós)

Nincsenek megjegyzések: