Oldalak

2010. június 19., szombat

Árútőzsde figyelő...

Nőtt az olajos magvak jegyzése
2010. június 17

Az elmúlt héten sem élénkült a kereskedés a Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában. A június 4-10. közötti öt tőzsdenapon 116 üzletet kötöttek, a legtöbbet takarmánykukoricára.Az árvíz és a belvíz miatti terméskiesésről szóló hírek kimozdították a mélypontról az eurobúza jegyzését. A jelzett napokban tonnánként 500–1600 forinttal tovább nőtt az ára. A takarmánybúza augusztusi ára 100 forinttal csökkent, a szeptemberi 600 forinttal emelkedett.
A készletek kimerülését jelzi, hogy az ótermésű (júliusi és szeptemberi lejárat) takarmánykukorica értéke elérte a tonnánkénti 38 ezer forintot, ezzel elszakadt az újtermés árától. A novemberi és decemberi határidők esetében május közepétől 32–33 ezer forint körül stagnál az ár, ugyanakkor a 2011. márciusi ár lassan emelkedik. A takarmányárpa határidős ára nem módosult számottevően, az olajos magvak jegyzése azonban erőteljesen megugrott. A napraforgóval 2000–3300 forinttal, a repcével 500–5000 forinttal magasabb áron kereskedetek, mint egy héttel korábban.
A párizsi árutőzsdén a kukorica jegyzése újra növekvő pályára állt, tonnánként 3 euróval nőtt a legközelebbi határidős ára. Ugyanakkor a búza front havi jegyzésének alakulását a bizonytalanság jellemezte. A chicagói árutőzsdén egy hullámvölgyet követően a kukorica front havi jegyzése alig láthatóan, de emelkedett. A búza esetében még nem ért véget a lejtmenet, csaknem egy dollárral tovább csökkent az ára.Dr. (F:Dr.Molnár Zsuzsa,AKI, mmg.hu)

Nincsenek megjegyzések: