Oldalak

2010. november 30., kedd

Agrárium 2011.

2011-ben több forrás jut az agráriumnak

A vidékfejlesztési kiadások 2011-ben 721 milliárd forintos nagyságrendet érnek majd el - mondta a vidékfejlesztési miniszter a MAGOSZ országos elnökségi és választmányi ülését követően az MTI-nek. Fazekas Sándor a nyilvánosság kizárásával megtartott rendezvényt követően közölte: a jövőre megítélt forrásokból az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra - az intézményi kiadások nélkül - várhatóan 593 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg mintegy 28 százalékkal, 130 milliárd forinttal lesz magasabb, mint az előző évi.

A minisztériumi sajtóiroda tájékoztatása szerint egymilliárd forintos költségvetéssel elkezdődik a tanyaprogram, az iskolatej-programra pedig mintegy 800 millió forint jut. Az iskolagyümölcs-program finanszírozására pedig mintegy 500 millió forint fordítható. A gazdálkodók finanszírozására az unióból jövőre 323 milliárd forint érkezik Magyarországra.

A vidékfejlesztési tárca vezetője arról számolt be, hogy a fórumon sok érdemi kérdést kapott az agrártámogatásokról, az osztatlan közös tulajdonról és a jövő évi költségvetést érintő témákban. Arra a kérdésre viszont, hogy megtalálták-e már a megfelelő személyt az agrárkamarai biztosi posztra, Fazekas Sándor úgy válaszolt, hogy "eljön majd az idő, amikor e személy megjelölésére sor kerül (...), jelenleg azonban erről beszélni még korai."

Jakab István, a MAGOSZ elnöke az ülést követően az MTI-nek elmondta: a MAGOSZ országos elnökségi és választmányi ülése érdemi párbeszédre és szakmai egyeztetésre kínált alkalmat a vidékfejlesztési miniszterrel a költségvetésről és a különböző, még napirenden lévő időszerű feladatokról.

A MAGOSZ elnöke elmondta: "abban állapodtunk meg, hogy az elmúlt 8 évet érdemi módon összefoglaló értékelést követően a MAGOSZ érdemi stratégiai javaslatot tesz le az agrárkormányzat asztalára, amelynek nyomán megteremthetők annak feltételei, hogy a jövedelem ott maradjon jórészt, ahol keletkezik."

Forrás: mti.hu, vm.gov.hu

Nincsenek megjegyzések: