Oldalak

2010. november 24., szerda

Ágazati hírek...

Gabona:

A FAO felmérése szerint az idén a globális búzatermés 648 millió tonna lesz, 5%-kal kevesebb a 2009. évinél. Az összes szemesgabona-termés is csökken a múlt évihez képest, a jelenlegi prognózis szerint 2,216 milliárd tonnát várnak.
A FAO számításai szerint a 2011/2012-es idényben a világ búzatermésének minimum 3,5%-kal kell növekednie ahhoz, hogy a búzakészlet ne süllyedjen egy kritikusan alacsony szint alá.
Napraforgó:
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a svájci Syngenta felvásárolja az amerikai Monsanto vállalat napraforgó-vetőmaghoz kapcsolódó üzletágát azzal a kikötéssel, hogy leválasszák a Magyarországon és Spanyolországban forgalmazott hibridekkel foglalkozó ágazatokat.
Zöldség-gyümölcs:
Az idén 2,2-2,3 millió tonna zöldség és gyümölcs termett Magyarországon, 30-35%-kal kevesebb az átlagosnál. Ezt a nagymértékű terméskiesést a termelői árak növekedése csak részben ellensúlyozza. A jelentős terméskiesés azzal a negatív következménnyel is járhat, hogy a magyar termelők piacot veszítenek itthon és külföldön is.
Borágazat:
- A VM miniszter újraszabályozta az Agrármarketing Centrum és a Bormarketing Bizottság közötti együttműködést; a Bizottság tagjait ezentúl a VM miniszter nevezi ki borász- és marketingszakemberek közül.
- Szőlőültetvény-kivágásra 3,88 milliárd Ft áll rendelkezésre a 2010/2011. borpiaci évben. Az MVH már meg is kezdte a szőlőkivágási engedélyek kiadását. Forráshiány miatt nem támogatott kérelmek benyújtóinak fel kell készülni az ültetvény további művelésére.
- A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet tájékoztatója szerint a világ szőlőterülete 2008-2009-ben 90 ezer hektárral csökkent, ezen belül az EU-ban is közel azonos volt a csökkenés, tehát a világban bekövetkezett egyéb változások kiegyenlítik egymást. A világ borkészletei csökkentek, így bizonyos áremelkedés várható a jövőben. Az EU-ban 2009-ben 6%-kal lett kevesebb bor.
Sertéságazat:
Az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium az országban kialakult afrikai sertéspestis kezelésére Föderális Célprogramot dolgozott ki. Elsődleges cél, hogy a veszélyeztetett Déli- és Észak-Kaukázusi körzetből megakadályozzák az illegális sertés, gabona és takarmány kijutását.
Baromfiágazat:
- A Baromfi Terméktanács állandó kihelyezett élelmiszer-felügyeletet kezdeményezett az áruházláncok logisztikai központjában a rossz minőségű vagy romlott termékek forgalomba kerülésének megakadályozására.
- A Duna-delta területén madárinfluenza vírust találtak a Román Országos Állategészségügyi Hatóság szakemberei.
- 83 millió dollár beruházási költséggel oroszországi vízi szárnyas projekt kerül megvalósításra, amelynek célja a kezdeti időszakban 2 millió darab, a későbbiek folyamán pedig 8 millió darab vízi szárnyas előállítása évente.
A grandiózus tervek megvalósulása esetén Oroszország komoly vetélytársa lehet a jelenlegi libamáj-exportőröknek, így a magyar libamájtermelőknek is.
Húsmarhaágazat:
- Franciaországban a hosszú ideje válságban lévő húsmarhaágazat megsegítése érdekében a kormány több fontos intézkedést hozott: 30 millió euró támogatás szolgálja a gazdák átmeneti gondjainak enyhítését; a 300 millió eurós modernizációs csomag célja az ágazat versenyképességének növelése; 2014-ig fennmarad a legeltetéses húsmarhatartás támogatása és a hegyvidéki gazdálkodók külön támogatása.
- Kanadában adóhalasztási program segíti a szárazság miatt nehéz helyzetbe került húsmarhatenyésztőket.
(f. AgrárHírek)

Nincsenek megjegyzések: