Oldalak

2010. november 26., péntek

Bioenergetika...

Bencsik: Falufűtési rendszerek indulhatnak

pellet.jpg
A kormány arra törekszik, hogy megszabadítsa a rendszeridegen költségektől a gázárképzést, mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára. Bencsik János elmondta: a nemzeti megújuló cselekvési terv előnyben részesíti majd a biomassza és a bioenergetika egyes területeit.
Átlátható, méltányos és hosszútávon fenntartható árképzést kellett kialakítani a gázpiacon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára. Bencsik János emlékeztetett: az volt a kormányzat álláspontja, hogy különbséget kell tenni a versenypiac és a lakossági piac között, ugyanis ami az előbbinél elfogadható nyereséghányad, az a lakossági fogyasztók esetében nem az.
Maximált megtérülés
Korábban 8-10 százalékos nyereséghányaddal dolgoztak a szolgáltatók, míg az új szabályozási képlet alapján az éves megtérülést maximum 4,5 százalékban rögzítették a lakossági piacon, annak érdekében, hogy a cégek ne ezen a piacon nyerészkedjenek, ugyanis a lakossági piac sokkal jobban kiszolgáltatott, mint a versenypiacon vételező szerződéses partnerek - fejtette ki. Az államtitkár közölte: az új árképlet kialakításánál több tételt beépítettek, míg néhányat kivettek, mivel ezek indokolatlanul emelték a költségeket.
Az átlagfogyasztónak évi 1200 köbméter fogyasztásig nem emelik a földgáz árát jövő év január elsején; ezen felül 1500 köbméterig mindössze 0,7 százalék az áremelés mértéke. Bencsik János elmondta: a fogyasztók 57 százaléka számára egyáltalán nem, további 9 százalék számára pedig alig lesz áremelkedés. Ez a fogyasztói kör szociálisan a leginkább kiszolgáltatott, így a jogszabály nekik nyújt védelmet - tette hozzá.
Rendszeridegen elemek
Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány arra törekszik, hogy megszabadítsa a rendszeridegen költségektől az árképzést, ezért fenntartotta a szociális gázártámogatás intézményrendszerét, de jelezte, hogy év közepén a tárcának ki kell szélesíteni a lakásfenntartási támogatási rendszert, annak érdekében, hogy a rászorulók egy védőhálóban biztonságban érezhessék magukat.
Bencsik János beszélt arról is, hogy villamosenergia-termelés és ellátás területén a megújuló források a következő tíz évben fontos, de csak kiegészítő szerepet töltenek be. Fontos lesz a paksi erőmű élettartamának meghosszabbítása és új kapacitás kiépítése, ezzel együtt lényeges, hogy a meglévő gázerőművek hatékonyságát javítsák - tette hozzá.
Falufűtési rendszerek
A hőpiacon radikális változás várható a következő évtizedben, és lehetőség van arra, hogy decentralizált fűtőműveket létrehozva falufűtési rendszereket, egy-egy intézményi blokk ellátását szolgáló energiatermelő berendezéseket építsenek ki a helyi adottságokra alapozva - hangsúlyozta.
A nemzeti megújuló cselekvési terv előnyben részesíti majd a biomassza és a bioenergetika egyes területét - mondta az államtitkár. Hozzátette: a program nagyobb odafigyelést szán a termálenergia hasznosítására és elterjedtebbé tenné a napkollektorokat.
Bencsik János közölte azt is, hogy a megújuló energia arányát 13-ról 14,6 százalékra emelik 2020-ra a teljes megtermelt energián belül. Jelenleg ez 8-8,5 százalékra tehető, de ebbe beleszámítanak a rossz hatékonysággal működő erőművek is, ezeket kivezetve pedig valójában 2 százalék alatt van a megújulóenergia-termelés aránya - fejtette ki.
Lehet teljesíteni a célkitűzést, ha jól felépített ösztönző és szabályozó rendszert alakítanak ki, és a beruházásokhoz szükséges engedélyeket is egyszerűsített eljárási rendben ítélik oda - vélekedett az államtitkár.
Inforádió/AgroLine.hu

Nincsenek megjegyzések: