Oldalak

2010. november 28., vasárnap

Többlet az agrárbüdzsében...

Százmilliárd forint feletti többlet az agrárbüdzsében

2010. november 27. 07:41

A kormány főként a vidéki foglalkoztatás növelését célozta meg, amikor összeállította az agrárköltségvetés tervezetét - írja a Magyar Nemzet

Jövőre 593 milliárd forint lesz agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, ami több mint 20 százalékkal - 130 milliárd forinttal - haladja meg az idei forrásokat; az állattenyésztésnek 33 százalékkal több pénzt biztosítanának - mondta a Magyar Nemzetnek Czerván György, a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az államtitkár a lap szombati számában ismertette: a kormány főként a vidéki foglalkoztatás növelését célozta meg, amikor összeállította az agrárköltségvetés tervezetét.
A jövő évi költségvetésben nemcsak a tárgyévi szükségletekre, hanem az elmaradt kifizetésekre is forrásokat biztosítottak. Ennek eredményeként a hazai támogatások mértéke a jövő évi költségvetésben 12 milliárd forinttal magasabb az idei előirányzatnál, többek között ebből szeretnék kifizetni az elmaradt állattenyésztési támogatásokat.
Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra - intézményi ráfordítások nélkül - jövőre összesen 593 milliárd forint jut. E kassza három lábon áll: nemzeti támogatások (63,7 milliárd forint), uniós társfinanszírozással működő támogatások (205,5 milliárd forint) és uniós közvetlen támogatások (323,4 milliárd forint). Az utóbbi nagy része területalapú támogatás, egy kisebb, csökkenő része pedig a piaci támogatásokból tevődik össze; ez nem szerepel a költségvetésben, de az ágazat számolhat vele. Az összes támogatás 20 százaléka hazai, 80 százaléka uniós forrás - mondta az államtitkár.

Nincsenek megjegyzések: