Oldalak

2010. november 22., hétfő

Szőlőültetvények kivágása....

Újabb szőlőültetvényeket lehet kivágni


Megkezdte a szőlőültetvény-kivágására jogosító engedélyek kiadását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - közölte a hivatal.

A közlemény szerint az Európai Bizottság kihirdette a szőlőültetvény-kivágásra fordítható támogatási keretösszeget. A döntés értelmében minden érintett tagállam az előzetesen jóváhagyott támogatási igényének közel 60 százalékáig adhat ki szőlőkivágási engedélyt.

A Magyarország számára meghatározott pénzügyi keret a 2010/2011. borpiaci évben 3,88 milliárd forint. Az MVH erre a keretre figyelemmel 2010. november 15-től folyamatosan adja ki a szőlő kivágási engedélyeket, a támogatás feltételeit megállapító minisztériumi rendeletben előírt sorrend alapján.

A rendelkezésre álló összegből várhatóan a rendelet szerinti 1. kategóriába tartozó kérelmek teljes, valamint a 2. kategóriába eső kérelmek döntő része kaphat kivágási engedélyt, de a végleges döntés a helyszíni ellenőrzések megállapításainak eredményeként alakul majd ki. A forrás hiányában nem támogatott kérelmek benyújtóinak a kivágásra szánt ültetvények további művelésére kell felkészülniük - hívja fel a figyelmet az MVH.

A szőlőültetvény kivágása kizárólag a jogerős engedély birtokában kezdhető meg, a műveleteket előírt módon - a szőlőtőkék föld feletti részeit, illetve a föld alatti részekből legalább a gyöktörzset eltávolítva, a területet mezőgazdasági művelésre alkalmas állapotba hozva - kell végrehajtani. A kivágás teljesítését legkésőbb 2011. május 15-ig be kell jelenteni az MVH-hoz, a hivatal az ellenőrzést követően fizeti ki a támogatást.

Szőlőkivágási támogatásra az idén utoljára augusztusban lehetett kérelmet benyújtani az MVH-hoz, ahova mintegy 4400 kérelem érkezett, és a gazdálkodók közel 2500 hektár szőlőtermő terület kivágását kezdeményezték. Az elmúlt évekről - a támogatási keret kimerülése miatt - áthozott kérelmekkel együtt így a kivágásra szánt ültetvényterület nagysága meghaladja az 5500 hektárt.
(f: hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések: