Oldalak

2010. november 26., péntek

Változások a hagyatéki törvényben

Ingatlan-örökösök figyelem! Változások a hagyatéki törvényben

Ingatlan, termőföld öröklése tekintetében jelentős változásokat hoz az új hagyatéki törvény. Többek között föld felajánlható lesz az államnak, és az önkormányzati jegyzők is hozzáférhetnek az ingatlan-nyilvántartáshoz.

Törölték az eseti gondnok díját
A 2011 januárjától hatályba lépő új jogszabály egyik, az örökösök számára kedvező változása, hogy a hagyatéki eljárás költségeiből törölték az eseti gondnok díját. Ez akkor merül fel, ha egy nem teljes cselekvőképességgel rendelkező személy és törvényes képviselője között érdekellentét áll fenn. A jövőben ezt a díjat az állam fizeti. (A törvény pontosította azt az időszakot, ameddig a közjegyző az ingatlan-nyilvántartási eljárás folyamatban létét, illetve lezárulását a hagyatékba tartozó vagyon megállapítása céljából figyelembe veheti.)
Felajánlható az államnak

Az egyik legfontosabb változás ugyanakkor az, hogy ha az örökösként érdekelt a hagyatéki eljárásban az általa öröklés, halál esetére szóló ajándékozás, dologi hagyomány jogcímén megszerzett, a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzátartozó berendezés, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését felajánlja a magyar államnak, azt elfogadottnak kell tekinteni. Ilyenkor a közjegyző a hagyatékot ajándékozás jogcímén a magyar államnak adja át.

Az intézkedés oka, hogy a többszöri öröklések következményekén a földrészletek egy része tulajdonosi tekintetben olyan nagymértékben elaprózódott, ami gyakorlatilag forgalomképtelenséget eredményez, illetve az ingatlan-nyilvántartásban is kezelhetetlenné vált.

Az ilyen ajándékot a magyar állam automatikusan elfogadja. Az ajándékozással és annak elfogadásával az eljárás jelentősen lerövidül, hiszen nem kell beszerezni a visszautasítás miatt – ez volt a korábbi gyakorlat – kiesett örökösök helyébe lépett örökösök visszautasító nyilatkozatait.

Ez a felajánlás nem szünteti meg az örökösi felelősséget: az örökösnek valamilyen mértékben helyt kell állnia az esetleges hitelezők tekintetében. Ám a paragrafusokat úgy alakította a jogalkotó, hogy a felajánlás csak ténylegesen értéktelen ingatlanrészeknél fordulhat elő.
A jegyző is lekérdezhet

A korábbi szabályozás szerint csak a közjegyző kérdezhetett le név szerint a számítógépes ingatlan-nyilvántartásból. Előfordul azonban, hogy az örökösök nem tudják az örökhagyó tulajdonában lévő ingatlanok adatait, így a jegyző által felvett leltár hiányos lesz, és annak kiegészítése a közjegyző feladata.

Ám januártól a települési jegyző – aki adóeljárás tekintetében már rendelkezik ilyen lekérdezési jogosultsággal – rákereshet az ingatlan-nyilvántartásban név szerint az örökhagyó ingatlanjaira. Ezzel a leltár teljesebbé válhat, az eljárás közjegyzői szakasza pedig le fog rövidülni.

Megtörténhet, hogy meg kell ismételni a hagyatéki eljárást, ám már történt tulajdonszerzés. Mégpedig azelőtt, hogy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték volna a megismételt eljárás tényét, azaz valaki, harmadik személy már az örököstől megszerezte a tulajdonjogot.

Ilyenkor a közjegyző nem kötelezheti a földhivatalt arra, hogy automatikusan töröljön, sajnos pert kell indítaniuk az érintetteknek, ahol a harmadik személy perben állása kötelező, és az ügyre a jogerős döntés tesz pontot.
Társasági részesedés

Ha a leltár szerint a hagyatékban a gazdasági társaságokról szóló törvényben, vagy a szövetkezetekről szóló törvényben meghatározott társasági, illetve szövetkezeti részesedés van, a települési jegyző biztosítási intézkedésként ügygondnokot rendelhet ki. A társaság, illetve szövetkezet, vagy a működésében érintett más személy, szervezet indokoltan kérheti a kirendelést, vagyis annak a vagyon megóvása, illetve a működés szempontjából nyilvánvalóan szükségesnek kell lennie.

Az ügygondnok vagyoncsökkenést eredményező határozat meghozatalát szavazatával nem támogathatja, és a hagyaték terhére vagyoni kötelezettségeket nem vállalhat, kivéve, ha ezzel az érintett társaságot és a szövetkezetet, és az örökösként érdekeltet a nyilvánvaló vagyoni károsodástól megóvja.
(f: Lengyel András | 2010. november 26.ingatlan magazin.com)

Nincsenek megjegyzések: