Oldalak

2010. november 26., péntek

Mezőgazdasági támogatások elbírálása...

Parlament: vita a mezőgazdasági támogatások elbírálásáról, szabályoznák a kötelező fedezeti vásárlásokat

agroline.hu

Az Országgyűlés kedden lefolytatta a mezőgazdasági támogatásokhoz kapcsolódó eljárásról szóló törvénymódosítás, valamint az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény módosításának általános vitáját. Az előbbit a támogatások felgyorsításának szándékával indokolta a kormány, az utóbbi pedig semmissé nyilvánítaná a termelőket fedezeti vásárlásra kötelező terményértékesítési szerződések jó erkölcsbe ütköző pontjait.
Gyorsítaná a támogatások kifizetését az agrártárca
A támogatások kifizetésének felgyorsításával indokolta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény módosítását az indítvány általános vitájában elmondott expozéjában.
Az államtitkár felidézte, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kifizető ügynökségként 2,3 millió támogatási döntést hozott, 2500 milliárd forint sorsáról határozva. Hozzátette, hogy az eljárások gyorsítása és a támogatások mielőbbi kifizetéséhez szükséges jogi feltételek megteremtése feltétlenül indokolt. Arról is beszélt: a kormány célja, hogy szemléletváltás történjen az ügyintézésben.
Azzal kapcsolatban, hogy ugyanakkor a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv az eljárás megindítására vonatkozó kérelmet az eddigi 45 munkanap helyett a jövőben a beérkezést követő három hónapon belül bírálja el, közölte: ezt az eljárás összetettsége és a kérelmek nagy száma indokolja.
Gőgös Zoltán (MSZP) felszólalásában arra kérte a kormányt: állítsa le a törvényjavaslat tárgyalását, mert az termelőellenes, és módosító indítványokkal együtt sem elfogadható. A szocialista politikus a többi között kifogásolta, hogy a javaslat az új tényre, új bizonyítékra hivatkozás megtiltásával szűkítené az ügyfelek fellebbezési jogát, és ezzel elfogadhatatlan előnyt biztosítana a hivatal számára.
Kitért arra is: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt csak akkor lehet a határidők betartására kényszeríteni, ha biztosítják, hogy ha három hónap elteltével sem születik döntés, akkor a pályázatot automatikusan érvényesnek kell tekinteni.
Ódor Ferenc (Fidesz) fontosnak nevezte, hogy a tervezet biztosítja: haladéktalan intézkedést igénylő esetekben, így például árvíz idején, lehetőség legyen a jogszabály soron kívüli kiadására és módosítására.
Varga Géza (Jobbik) arról beszélt, hogy indokolatlan a javaslat sürgős tárgyalása, mivel az eljárási rend módosításához meg kell várni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program végrehajtásáról szóló értékelést. Hozzátette: a javaslat célja az egyszerűsítés, azonban sok esetben nem a termelők, hanem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal dolgát teszi könnyebbé.
Az LMP szerint a kormánypárti indoklással ellentétben a törvényjavaslat a jelenleginél hosszabb ügyintézési határidőket vezetne be, továbbá sértené a jogbiztonságot és rontaná a mezőgazdaságban dolgozók megélhetési lehetőségein - mondta Szabó Rebeka, a párt képviselője. A szocialista Gőgös Zoltánhoz hasonlóan elfogadhatatlannak nevezte, hogy a fellebbezési eljárások alkalmával a javaslat értelmében nem lehetne új tényekre hivatkozni.
Semmissé tenné a terményértékesítési szerződések jó erkölcsbe ütköző pontjait a Fidesz-KDNP
Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény módosítását kezdeményezte a fideszes Jakab István és Font Sándor, valamint Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP). A valamennyi parlamenti frakció által támogatott javaslat lényege, hogy a mezőgazdasági termelők vis maior esetén ne legyenek kötelesek a jó erkölcsbe ütköző terményértékesítési szerződések maradéktalan betartására.
Az indítvány semmissé tenné azokat a szerződéses kikötéseket, amelyek alapján a maga termelte mezőgazdasági termény szolgáltatására elháríthatatlan külső ok miatt képtelen termelő köteles a hiányzó terményt teljesítés céljára mástól beszerezni, vagy helyette más szolgáltatást nyújtani.
Az általános vitában az előterjesztők nevében felszólaló Sáringer-Kenyeres Tamás emlékeztetett, hogy a Magyarországot sújtó rendkívüli időjárás miatt a termelőket idén 100 milliárd forintos nagyságrendű kár érte. Így - folytatta - vis maior helyzetben egyértelműen a jó erkölcsbe ütköző őket fedezeti vásárlásra kötelezni, amely akár csődhelyzetbe is juttathatja a termelőket.
Hozzátette: a javaslatnak nincs visszamenőleges hatálya, mert az sértené a jogbiztonságot. Czerván György államtitkár a kormány támogatásáról biztosította a javaslat beterjesztőit.
A szocialista Gőgös Zoltán felszólalásában szükségesnek nevezte a törvénymódosítást, ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a szövetkezetek erősítésére is, azok ugyanis segítséget nyújthatnak a kisebb gazdáknak az erőfölényükkel visszaélő nagykereskedőkkel szemben.
Magyar Zoltán (Jobbik) szintén időszerűnek nevezte a javaslat által felvetett problémát. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta továbbá, hogy a Jobbik egyértelműen támogatja a törvénymódosításban foglalt megoldási módokat.
Az LMP-s Szabó Rebeka - a termelők védelmére hivatkozva - pártja támogatásáról biztosította a kormánypárti előterjesztőket, azonban kiemelte, hogy hosszabb távon egy olyan mezőgazdasági rendszer kialakítására lenne szükség, amely a kis léptékű, helyi gazdaságokat helyezi előnyben.
MTI, MAK

Nincsenek megjegyzések: