Oldalak

2010. november 23., kedd

Dráguló borok...

Így drágulnak a borok jövőre

A palackos borok ára várhatóan 8-12 százalékkal emelkedik a jövő év elején - mondta Varga Péter, az egyik legjelentősebb magyar borászat, a Varga Pincészet ügyvezető igazgatója.
hirdetés

A szakember közölte: az áremelésre azért kerül sor, mert a 2010-es évjárat hozama igen gyenge volt, jelentős mértékben elmaradt a várttól. A pincészetnél úgy becsülik, az évi átlagos mintegy 3,5 millió hektoliter bor helyett 2010-ben csak 1,8-2,1 millió hektoliternyi került a szüret után a pincékbe.

Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy a magyarországi fogyasztás zömét kitevő petpalackos, illetve kannás boroknál az áremelés már megtörtént. Ebben a piaci szegmensben 15-20 százalékkal emelkedtek az árak. Az okok hasonlóak, mint a palackos borok esetében. A 2010-es alacsony termés miatt várhatóan jelentős mértékben megemelkedik az import borok mennyisége a magyar piacon. Szerinte ez meg fogja haladni az egymillió hektolitert.

A magyar borfogyasztást a szakértők évente mintegy 3,2 millió hektoliterre becsülik, amelyből mintegy 0,9 millió hektoliter a palackos bor. Ez 100-120 millió értékesített palackot jelent éves szinten. Az úgynevezett lédig - azaz folyó - borforgalmon belül a petpalackos borok forgalma mintegy 70 százalék.

A palackos boroknál a legolcsóbb a 200 forint körüli - inkább az alatti - kategória, az alsóközép-kategóriába tartoznak a 200-400 forint közötti árú palackos borok. A felsőközép-kategóriát a 400-800 forintos palackok képviselik, az 1.000 forint feletti palackos borok pedig a prémiumkategóriába tartoznak.

A palackos borok átlagára ma Magyarországon 350 forint körül mozog palackonként. A petpalackos kategóriás borok literje korábban 100-150 forint között mozgott, erre jött most a nemrégiben végrehajtott 15-20 százalékos áremelés. (f: mti)

Nincsenek megjegyzések: